måndag 17 november 2014

Kokboksmåndag: Det gröna skafferiet av Karoline Jönsson

Det gröna skafferiet (inbunden)
Jag tycker att det är extra roligt att läsa böcker och kokböcker som tar avstamp i bygden där jag bor och arbetar på något sätt. Jönsson är från Skåne och skriver om sin mormor och farmor och övriga släkt som var verksamma i och utanför Malmö-trakten.  Själv bor hon i ett gammalt sekelskifteshus på Österlen alldeles invid Romeleåsen. Bilderna är verkligen slående vackra, man vill bara försvinna in och drunkna i dem! Karoline försöker ta tillvara på allt som finns i trädgården, en sympatiskt tanke, och så långt det går äta sådant som hon har odlat själv. Med sagt så behöver man inte skaffa en egen stor trädgård för att få något ut av den här kokboken, för naturligtvis kan man både köpa sina grönsaker, plocka en del vilt och odla i lite mindre skala också om man vill. Karoline visar också hur man kan ta tillvara på ogräs i sin närhet, något som verkligen ligger i tiden. Jag har ju skrivit om ogräskokböcker förr.

Det är heller inte en helt vegetarisk kokbok utan det är snarare så att Karoline Jönsson utgår för det gröna i trädgården, men kan lägga till fisk om rätten kräver det. Det är en förskjutning i tankesätt då de allra flesta idag fortfarande börjar med köttbiten och sedan tänker ut vad man kan lägga till.

Karoline visar hur man kan grodda i burk och utnyttja fönsterbrädan. Hon visar hur man med hjälp av en enda ny och annorlunda ingrediens kan förändra ett vanligt gammal recept. Björksavsbröd, tex. Låter inte det spännande? Eller Zucchini- och chokladkaka?

Allt behöver heller inte ta lika lång tid att göra. Ett av de enklare recepten är det på ”Rosmarinsnö” eller Henrik VIII. Fryst toddy med rosmarin. Eller glass smaksatt med rosmarin och konjak. Och man kan ju absolut välja att göra sin egna veganska variant och bara använda sig av smaksättningen, istället för att använda vispgrädde och ägg.

Det är inte en kokbok jag kommer att använda jättemycket då den inte riktigt passar in i den vardag jag lever just nu, men om jag inte hade haft barn och hade haft mer tid för min kolonistuga så hade jag förmodligen använt den mer. Istället kan jag använda den som inspiration och för att bara bläddra i då bilderna som sagt är hur fina som helst.

Jag kommer definitivt att använda lavendeln jag har hemma till exempel till mer än bara doftpåsar och té. Det är ju en ypperlig krydda t ex i kakor. Vilka underbara julbiscotti det kan bli.

Inga kommentarer: