onsdag 19 november 2014

Inmurade av Lena Ollmark (Firnbarnen 1)

Inmurade (inbunden)Jag har läst ganska mycket av Lena Ollmark tidigare och det är inte alltid det som fått mest uppmärksamhet som jag gillat bäst. För flera år sedan läste jag ”De skyldiga” som jag tyckte otroligt mycket om t ex, men den verkar ha fallit lite i glömska.

Den här boken hamnar nog lite mittemellan den och Ollmarks serie om ”Krabbsjögrund” i svårighetsgrad. Alla tre hamnar däremot i kategorin Spöken och annat läskigt, vilket man snabbt räknar ut när det gäller den här i alla fall genom att titta på omslaget.

Leo flyttar till en liten håla med sina föräldrar efter att ha råkat i trubbel på något sätt i sitt gamla bostadsområde. Det framgår inte riktigt vad som hänt, men Leo är otroligt ångerfull och en kille ska ha hamnat på sjukhus. På skolan går däremot ryktet att han flyttat för att han var mobbad. Förutom Leo så träffar vi också Natta, duktig flicka och alltid alla till lags. Hon känner sig inte lika hemma i skolan längre nu i 6:an. Under sommaren har hon fått äldre kompisar och har börjat tänka annorlunda. Natta och Leo blir vänner med skolans tuffing, Teddy. Teddy har inga vänner utanför spelvärlden där han hänger nästan jämnt, men ingen i skolan ser ner på honom för det. Han är smart och är bäst i hela skolan i bild.

Den osannolika trion binds samman efter att ha varit nere i den nyrenoverade skolans källare trots strikta order om att hålla sig borta. Leo tycker sig höra ett skratt komma från källaren och när han och Natta först är där nere så känner Natta tydligt en iskall närvaro i ryggmärgen. Snart tycker sig trion även se någonting där nere. Ett barn skymtar förbi, fast det är något som inte stämmer. Barnet har gamla kläder och försvinner lika snabbt som det dykt upp. De inser att allt inte står rätt till i skolbyggnaden och att en länge begraven hemlighet nu kommit upp i ljuset. Vad var det som hände i skolan för 100 år sedan?


Ja, djädrans vad läskigt det blir emellanåt, men på det där smygande sättet som kryper på en. Det blir egentligen aldrig särskilt våldsamt, men en klassisk spökhistoria med ond bråd död och otäcka hemligheter.  Det finns ju ett aldrig sinande begär efter sådana här böcker, fast kanske att den kan vara aningens för svår för de elever som helst läser den härtypen av spökhistorier, dvs killarna och tjejerna i 5:an. Att eleverna går i 6:an är nog annars idéaliskt. Borde passa kids i åldern 10-12, men den är aaaningens lite tjockare än de brukar vara de här böckerna. Hoppas den går hem ändå, jag tänker i alla fall prata varmt om den för här finns alla inslag man vill ha. En gammal spökhistoria med barn och fröknar som går igen, hemsökta hus, sjukdom, snöstormar och galenskap och samtidigt lite vanliga vardagsintriger med kärlek och vänskap. Dessutom är det här första delen i en serie (trilogi?) och slutet lovar mycket spännande även i nästa bok. 

3 kommentarer:

Eli sa...

Pratade om den här på ett bokprat idag :) Tyckte den var rätt bra otäck faktiskt, men den verkade gå hem!

bokomaten sa...

Fast ju läskigare desto mer lättsålt...

Eli sa...

Jo, så är det ju förstås allra oftast =)