torsdag 13 november 2014

Ibland blir skogen vred av Rebecka Åhlund

Ibland blir skogen vred (kartonnage)Alltså smaka på den titeln! Visst är den briljant!? Snyggt omslag också och de reflekterar perfekt den här bokens innehåll dessutom!

Ella är 12 år och åker på kollo tillsammans med sina kompisar Hasan och Dylan. Dylan har det svår hemma då hans mamma dricker och han istället bor hos sin moster. Kollot blir en chans att komma bort lite grand.

Hasan och Dylan får dela rum med en kille som heter Michael, en typisk riking som går i privatskola och har dyra kläder. Snygg är han dock, tycker Ella. Och verkar ganska schysst. För det mesta i alla fall. Ella får dela rum med Lo, en tjej med rosa hår och som Ella direkt tycker om. Redan första dagen får de höra vilka regler som gäller på kollot. Det är det vanlig, inte röka, inte dricka, komma i tid och turas om med disken. Och att man absolut, inte på några villkor får lov att gå ut i skogen själv. Vilket de fem ungdomarna naturligtvis inte kan låta bli att göra. Varje natt smyger de ut och smygröker, pratar och bra undersöker skogen. Detta trots att de även har fått höra legenden om skogen. För länge sedan var det en piga som blev med barn utan att vara gift. När det var dags att föda så gick hon ut i skogen och kom inte tillbaka. Byborna hittade henne död vid ett träd tillsammans med sitt barn och då prästen vägrade begrava henne på kyrkogården så bestämde man att de skulle få sin grav i skogen. Sedan dess sägs det att man kan se henne gå runt i skogen och leta efter sitt barn och ibland kan man höra babygråt om man lyssnar ordentligt. Dessutom sägs det att barn ibland lockas in i skogen och går vilse och aldrig syns till igen.

Spännande eller hur? Dessutom är det något märkligt med Lo. Hon försvinner och dyker upp lite då och då, och tre stora biffiga killar på lägret verkar ha bestämt sig för att göra livet surt för Dylan.


Jag kommer att tänka på ”Rum 213” av Ingelin Angerborn och även ”Den första flickan skogen möter” av Moa Eriksson Sandberg. Böcker som handlar om mellanåldern mellan barn och tonår, att vara just 12. Kärlek, vänskap och övernaturligeter. Allt man kan vilja ha i en bok, eller hur? Mycket bra det här!

5 kommentarer:

Det mörka tornet sa...

Fantastisk titel! Måste läsas!

Det mörka tornet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bokomaten sa...

Visst är det! Berättar precis vad boken handlar om på något sätt också. Fullträff!

Eli sa...

Otroligt snygg titel. Kom aldrig igenom Flickan på tavlan av någon anledning, men vill läsa både den och den här nu!

Bokomaten sa...

Jag har som sagt inte läst "Flickan på tavlan" men blev lite sugen nu. Den är relativt lättsåld dock redan.=)