måndag 24 november 2014

En Robin Hood för mellanåldern

Outlaw (häftad)Outlaw av Michael Morpurgo

Morpurgo är mest känd i biblasammanhang som författaren till Kensukes rike, en bok som ofta läses i klassuppsättning på olika teman. Barn i världen, andra världskriget osv. jag misstänker att det finns något bra arbetsmaterial till den boken som jag inte känner till och att det är därför den poppar upp rätt ofta fortfarande. Trots att den har några år på nacken nu.

Men Morpugo har skrivit hur mycket som helst förutom den boken. Bl a den här som handlar om Robin Hood. Det är inte en bok som på något sätt gör anspråk på att berätta en sann historia eller en historia som ligger nära legenden. Morpugo blandar friskt ihop legend, med filmversioner, med eget påhitt, med historia. Robin Hood är här en jägarpojke vars far får ögonen utstuckna som straff för att ha jagat rådjur i kungens skog. Med kungen menar jag naturligtvis Prins John. Richard lejonhjärta är tillfångatagen i främmande land och lär inte komma tillbaka på länge då Prins John vägrar ställa upp med hans lösensumma.

Robin och hans far slår sig samman med ett gäng laglösa i skogen och det är också där han träffar Marion som i denna version är albino med vitt hår. Åren går, Robin blir gängets ledare och även Broder Tuck och lille John ansluter sig till gänget. De tar lösen från de som passerar genom skogen och ger pengarna och vad de kan få ihop till de fattiga som svälter. Samtidigt samlar de så gott e kan ihop pengar för att en dag kunna frige även Kung Richard. Han visar sig dock kanske inte vara riktigt värdig deras beundran, vilket är förvånansvärt historiskt korrekt och går stick i stäv med legenden.


Det är en lagom enkel och spännande historia som berättas och eftersom den handlar om en så känd legend och en pojke som går från 14-åring till vuxen man så tror jag att den kan passa rätt många åldrar. Från 4:an upp i 9:an till. Det är bara en sak jag är väldigt fundersam kring, VARFÖR i hela fridens namn har Morpugo gett historien en ram-berättelse om en pojke i vår tid som hittar Robins grav och drömmer en dröm om hans liv? Vi träffar bara honom i början (när han hittar graven) och slutet (när han vaknar) så jag ser ingen poäng över huvudtaget med att ha det med? Helt obegripligt. Det drar också ner betyget en smula. I övrigt är det inte fantastiskt men lättläst och lagom spännande. En typisk mellanbok som jag i ärlighetens namn mest läst för att jag köpte den på rean i våras. 

Inga kommentarer: