tisdag 21 oktober 2014

Svarta vatten av Attica Locke


Svarta vatten (inbunden)En av de böcker i höstkatalogen som lockade mig mest var den här deckaren av Attica Locke. Boken utspelar sig i Texas under början av 80-talet, vilket var något av det som tilltalade mig mest med boken. Huvudperson är Jay Porter, ung svart advokat som kämpat för att få sin lilla advokatbyrå på banan under några år. Boken börjar ganska lugnt och fint med att Jay tar med sin gravida fru på en romantisk båttur för att fira deras bröllopsdag. De har ont om pengar men Jay har bett om lite tjänster och nu vill de bara ha en lugn fin kväll ihop. Men naturligtvis blir det inte så. Efter att ha passerat de ruffigare kvarteren i Houston så hör de pistolskott och en kvinna som skriker. Jays fru övertygar honom om att ingripa och de pockar upp en desperat och rädd kvinna i båten, släpper av henne utanför polisstationen och tror sedan att de lämnat historien bakom sig.

Snart börjar Jay få hot och kan inte heller låta bli att försöka ta reda på vad det var som hände och vad som ligger bakom. Han vill inte bli inblandad men har mot sin vilja nu blivit indragen i vad som verkar vara något mycket värre än en kvinna som flyr undan en hotfull man.

Dessutom vill Jays frus far som är pastor att Jay ska komma och hjälpa församlingsmedlemmarna. Flera av dem har blivit hotade och misshandlade för att de kämpar för sina rättigheter och vill gå ut i strejk. En del av de strejkande skyr dock inga medel för att få ut sitt budskap och Jay vill inte dras in i några problem med ett litet barn på väg och dåliga inkomster. Naturligtvis kopplas allt samman så småningom och det blir otäckt, suggestivt och riktigt jädra bra! I pressmaterialet (jag fick boken som recex) kunde man läsa att Attica Locke jämförts med Pelecanos och Lehane och jo, jag håller nog med om att det är minst lika rått och mörkt även om jag personligen föredrar det här faktiskt. Har lite svårt för både Pelecanos och Lehane men Locke har jag inga problem med!

Det är extra spännande att läsa om en period då USA bubblade politiskt, framför allt i södra USA. Svarta kanske hade samma rättigheter på pappret men rasismen och även hatet, från båda håll, var sannerligen inte utrotad. Människorättsfrågor var fortfarande aktuella och varken svartas eller kvinnors rättigheter var cementerade ännu. Det ger miljöerna och stämningen i boken en extra dimension och ödesmättad känsla. Det förvånar mig inte alls Locke fått flera priser, jag tror hon kan vara en författare att hålla koll på framöver. I alla fall om man gillar deckare

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

Spännande tyckte jag, lärde mej mer om USA:s nutidshistoria också.