måndag 13 oktober 2014

Pax -Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Nidstången (inbunden)Jaaa! Vad bra det här är! Och som det behövs! En ny fantasy/skrck-serie med inslag av svensk folktro. För slukaråldern! Det här kommer att gå som smör! Tänk Cirkeln möter Buffy möter Amanda Hellberg fast för 11-åringar! Det är rappt, lättläst, spännande och med ett underdog-perspektiv som man ju bara måste gilla.

Två killar, Viggo och Alrik, 10 och 12 år gamla, flyttar till en fosterfamilj i Mariefred. Som visar sig ligga på the hellmouth.. nej, just det, det var ju i Buffy, men på en speciell plats som drar till sig ondska.

Killarnas mamma har svårt att hantera livet och dricker ibland för mycket. Men att hon älskar sina pojkar det är tydligt. Familjen som killarna flyttar till är också trevlig. Laylah och Anders förstår att pojkarna haft det tufft och vill ge dem en chans. Ändå råkar de i bråk redan första dagen i skolan. Hierarkin i skolan är tydlig och Viggo och Alrik är redan förutbestämda att få skulden för allt.
Efter att ha krossat en fönsterruta så får Alrik jobba av sitt straff hos trädgårdsmästarna Magnar och Estrid och Viggo hjälper till. Vad de inte vet är att de är förutbestämda för något annat också. Estrid och Magnar är nämligen inte vilka trädgårdsmästare som helst. De vaktar en stor hemlighet i slottsträdgårdens källare och har sett orakelkorten att två stycken krigare skall komma och hjälpa dem stå emot mörkrets makter. Allt tyder på att det kulle vara Alrik och Viggo.


Och allt tyder också på att det här kommer att bli en succé. Konceptet påminner som sagt inte så lite om Buffy. Om jag förstått det hela rätt så kommer de två pojkarna att möta ett nytt monster i varje bok (lite som i Adam Blades böcker) och gå i ”skola” hos Magnar och Estrid. Himla bra verkar det oavsett. Och kul att plocka fram lite gamla nordiska väsen. Som tur släpper man bok nummer två samtidigt som bok nummer ett också, så det är bara att gå direkt på "Grimmen" som nästa del heter!

Kolla förresten in trailern till boken också!

 

Inga kommentarer: