onsdag 29 oktober 2014

Nej! Av Tracey Corderoy

Nej! (inbunden)Detta är en bilderbok som är från 3 år och uppåt om man tittar på klassningen. Jag kan dock berätta att min 1,5-åring satt blixtstilla och tittade och lyssnade fascinerat när jag läste! Och gör det om och om igen. Jag hade faktiskt skrivit en lite svalare recension om den här boken för någon dryg vecka sedan, där jag b la skrev att min pocket visserligen inte kan SÄGA nej ännu, men kan skaka på huvudet och förstå och därför gillade den här boken. Dessutom tyckte jag att den var fin, men liksom inte så mycket mer än så. Ibland är det tur att man väntar med att publicera recensioner...

Den lille noshörningen Manne har lärt sig ett nytt ord. Alla tycker att han är så himla söt och gullig, men nu har Manne börjat säga NEJ! Ibland är det bra, men ibland är det inte lika roligt. Som när de i förskolan frågar vilka barn som vill ha en överraskning, och alla andra får kakor utom Manne, för han sa ju NEJ!

Ni förstår inte vilken hit det här är hemma hos oss. Min nu snart 21 månader gamla kille springer runt och säger NEJ! men hög stämma 50 gånger om dagen och svarar tydligt NEJ! när man frågar honom något. Tar man något han vill ha ifrån honom så blir det ett NEJ! Klöser katten på soffan så rusar han fram och ropar NEJ! Kort sagt, han har också ett nytt favoritord!

En sak jag tyckte var himla gulligt var hur de slängt in lite familjebilder på uppslaget, precis innan boken börjar. Så man kan se Manne som liten baby, innan han blev stor och kunde prata. Det känns genomtänkt, och roligt att peka tillsammans med sin egen lilla noshörning.

För att få berättelsen att rulla på så får man dock brodera ut texten lite mer själv när man läser. Lägga till och ta bort. Men det gör mig ingenting. Så får man prata lite om bilderna och vad som händer ”Titta, barnen fick muffins! Men inte Manne.. Nu ångrar han sig säkert.”

Nu är det ju inte första boken på det här temat. Jag har sett flera andra böcker om djur och barn som säger NEJ tills de lär sig säga JA, ungefär. Men det är något som ligger nära det lila barnet. Något det själv känner igen från sin vardag. Och då behöver det inte vara nyskapande. 

Sammanfattningsvis tycker jag själv att det är en helt ok bilderbok, men ORD kan inte beskriva hur mycket min lille kille gillar den här boken och VILKEN otroligt språkhjälp den har varit hemma hos oss. Nu verkar det dessutom som att det där lilla nejet fick det att rassla till för nu väller det fram ord ur pocketens mun, varenda dag! Fyra tummar upp från oss båda med andra ord! Minst! 

Inga kommentarer: