onsdag 29 oktober 2014

När kriget kom till familjen

Kriget (inbunden)Kriget av Gro Dahle och och Kaia Dahle Nyhus

Jag fick den här bilderboken på Bokmässan och var väl inte helt säker på vad jag skulle förvänta mig, men inte var det det här i alla fall. De flesta bilderböcker brukar vända sig till ålderns 3-6 år men den här boken skulle jag egentligen säga vänder sig till 6+, gärna skolbarn.  Det är ovanligt med bilerböcker för äldre barn, som redan kan läsa, men det här är heller ingen vanlig bilderbok. Den tar upp ett mycket svårt ämne, dvs hur ban kan känna sig under och efter en skilsmässa.

Inga bor med sina föräldrar och småbröder när ”Kriget” flyttar in i familjen. Kriget i det här fallet syftar på kriget mellan mamma och pappa, och som i alla krig blir det oskyldiga offer och alla tvingas ta ställning. Inga försöker skydda sina bröder, de låser in sig i garderoben för att slippa höra alla skrik. Inga försöker också göra allt hon kan för att göra mamma och pappa glada igen men inget hjälper. Mamma bara gråter och pappa flyttar till en ny kvinna. Inga klandrar sig själv. Allt är hennes fel. Om inte hin hade funnits så hade mamma och pappa fortfarande varit sams.

Tiden går, veckor, månader t o m år. Mamma träffar en ny man, Pappa har en ny baby på väg, men Inga mår inte bra. Hon anstränger sig så för att vara alla till lags. Vara mammas spion, inte ta ställning mot pappa. Alltid vara glad och inte till besvär. Bilderna lyckas uttrycka hennes känslor av tomhet, stress, smärta, alltihop på ett ypperligt sätt med ganska enkla medel. Man lider verkligen med stackars Inga som tillslut bryter ihop och börjar skära sig själv. Ja, ni hör, kanske inget för 4-åringen, eller hur? Men fantastiskt träffande är det.

Jag skulle nästan säga att det här är mer en bilderbok för vuxna än för barn. För att komma ihåg och tänka på att barn hör mer än man tror i en skilsmässa eller när man bråkar. Att tänka sig för så man inte omedvetet råkar göra barnen till soldater i ens eget krig.

Mycket bra bok, och definitivt en bok att prata om/utifrån, snarare än en bok man bara sätter i händerna på ett barn. ”Hur känner du när mamma och pappa bråkar?”

Jag kan också se att den är klassad 9-12 år när man går in och kollar på ex Bokus hemsida, på alla bibliotek här i kommen står den dock som bilderbok med klassning Hcf. För alla icke-bibliotekarier så klassar man alltså åldern 9-12 år med Hcg och allt yngre med Hcf. Bilderböcker betyder oftast just 3-6 år. Lite märkligt, och väldigt synd. Tror den skulle passa bättre för i alla fall lågstadiet. Definitivt för skolåldern åtminstone.

Inga kommentarer: