måndag 6 oktober 2014

Kokboksmåndag: Lakritsboken från Ramlösa

Lakritsboken från Ramlösa (inbunden)Det är nog ingen slump att den här lilla kaffebordsboken har samma storlek som en av Lakritsfabrikens egna askar med godis. Faktum är att man på bokmässa kunde köpa bok+ask som presentpaket. Den ena med godis för tunga och mage, den andra för hjärnan.

Jag har själv besökt Lakritsfabriken i ramlösa och ätit omåttliga mängder lakrits genom året så jodå, jag är nog själv en del av den rådande lakritstrenden. Själv föredrar jag den extrasalta mjuka lakritsen eller de små pastillerna med rålakrits. Helt beroende på humör. Det är också himla roligt att i den här lilla presentboken inte bara få läsa sig om företaget utan framför allt om lakritsen som råvara och godis. Hur den använts i medicinskt syfte, som törstsläckare, som godis, som krydda och hur lakritsen ändrat status och image hos oss i Sverige och norden. Det är framför allt vi i norden som älskar lakrits visar det sig också. Fast den finaste lakritsen växer i Kalabrien i Italien. Det är också där som Lakritsfabriken skördar sina lakritsrötter för att tillverka godis, sirap, pulver mm. Naturligtvis är boken en smula partisk eftersom det är just lakritsfabriken som ger ut den. Som presentbok är en superfin. Det ingår också en del recept i boken fast i princip alla innehåller kött (eller i alla fall ägg/mjölk) utom jordärtskockssoppan som blev himla god med lite lakrits i. Där är faktiskt ytterligare ett recept som jag kanske skulle kunna testa, det är något oklart. I ingredienslistan till polentan så ingår det parmesan, i receptbeskrivningen har den dock trillat bort. Har inte vågat mig på att testa den pga det.

Det är inte någon allomfattande bok om lakrits och vi gräver heller inte på djupet i lakritsens ursprung och historia, men lite lagom fakta för att förgylla lakritsprovningen räcker långt. Det är fullt tillräckligt för mig i alla fall. Det är inte en fackbok för den som verkligen är intresserad av att lära sig mer, men en presentbok som kan passa fint som gå-bort-gåva tillsammans med en ask saltsalt lakrits. En liten varning dock, se till att han några bitar lakrits liggande för man blir onekligen sugen när man bläddrar och läser. Jag rekommenderar också att man köper lakritspulver för många av recepten innehåller just pulver som krydda. GOTT!

Inga kommentarer: