torsdag 23 oktober 2014

Ett bindande löfte av Erin Kelly

Ett bindande löfte (inbunden)Kelly nämner Truman Capotes roman ”Med kallt blod” på flera ställen i den här boken och det är säkerligen inte någon slump. Det samma gäller Brighton Rock av Graham Green som nog också har agerat förebild för den här romanen som även den utspelar sig i den brittiska kuststaden. Capotes roman hade dock en verklighetsförankring som Kellys bok inte har men bokens huvudperson skriver på en True Crime-roman med Capote som uppenbar förebild och idol.

Det är överhuvudtaget väldigt mycket meta över den här romanen, en litterär psykologisk thriller som utspelar sig i Brighton. Bästa sorten!

Frilansjournalisten och författaren Luke flyr ett destruktivt förhållande och drar till Brighton för att komma bort, vila upp sig och försöka komma på en bra historia att gräva ner sig i. Hans förra romanprojekt om en storgangster gick i stöpet men otroligt nog verkar han trilla över en bortglömd historia som verkar ha allt! Två gangsterkungar härjade i Brighton på 60-talet. Den ene, Jacky Nye, blev mördad och den andre, Joss Grand, är numera är respekterad fastighetsmagnat. Luke är övertygad om att Grand var ansvarig för Nye död och kan knappt tro vilken tur han har när Grand dessutom går med på att berätta sin historia och låta Luke skriva hans biografi.

Men Luke vet inte vem det är han har att göra med och spåren låder honom inte bara bakåt i tiden utan också till personer verksamma i hans närhet. Jakten på det förlorade vittnet, en ung kvinna i röd kappa, tar honom dels till en gammal alkoholiserad kvinnlig journalist men också till en katolsk kvinna som bodde i huset som Luke nu residerar i. Vem var hon? Vad såg hon? Varför trädde hon aldrig fram?

Ja, det är inte bara kvinnan i den röda kappan som får mig att tänka på Nattfilm av Pessl, även om det är den mest uppenbara kopplingen. Även här spinns ett nät av lögner, våld och korruption, men det presenteras på ett mer traditionellt sätt än i Pessls roman.


Miljöerna är verkligt fint beskrivna och Kelly skriver också i sitt efterord att hon har ett speciellt förhållande till Brighton och romanen som för alltid satt staden på den litterära kartan, Brighton Rock. Det flörtas inte så lite med Greene eftersom en stor del av boken handlar om staden under 60-talet. Det är spännande så det skriker om det, och det är också en bok som står helt på egna ben mot Kellys tidigare böcker. Över huvudtaget tycker jag att alla Kellys romaner skiljer sig väldigt mycket åt, även om jag tycker att de är bra allihop. Min favorit är fortfarande ”Grenar av gift” men det blir nästan en orättvis jämförelse trots att de är skrivna av samma författare då jag tycker att de nästan inte ens tillhör samma genre. Trots att det väl får klassas som psykologiska thrillers allihop. Det finns dock inte mycket som binder samman ”Grenar av gift” med ”Ett bindande löfte”. Jag hade aldrig gissat att de var skrivna av samma person om jag inte hade vetat om det redan tidigare. Bra är det i alla fall dock, och jag kommer definitivt slänga mig över nästa bok av Kelly så snart den kommer ut!

Inga kommentarer: