onsdag 15 oktober 2014

En god idé på pappret...

Bomberman (inbunden)Bomberman av Mimmi Schill

Nej, vet ni vad, det här är inte min kopp té. Jag tänkte att jag dels skulle bredda min läsning lite och dels tänkte jag att det här nog skulle kunna vara en bok som passar de av mina elever som gärna vill läsa om dataspel. För jodå, den frågan kommer ju då och då. Men jag tror inte att det här är rätt bok att sätta i händerna på dem. Ofta är det lite lagom läsovilliga killar som kan TÄNKA sig att läsa något om det är typ våld eller spel i boken. Eftersom det här är en ganska tunn bok så tänkte jag att det kanske kunde vara något, men språket är faktiskt inte alls så särskilt lättillgängligt.

Idén är god. Otroligt bra till och med. På pappret låter det himla bra. Oscar är 12 år och ska få vara ensam hemma en hel helg för första gången. Han ser framför sig hur han ska spela dataspel i dagarna tre. Han har inte så många vänner där de bor, men han har ett favoritspel, Bomberman. I spelet kämpar hjälten Oxyboxy mot den onde Bomberman som styr spelvärlden med sina otäcka soldater.

När kvällen kommer så tycker dock Oscar att han hör ett konstigt ljud. Ett krafsande. Och hade inte spelet flyttat på sig innan på kvällen? Naturligtvis är det så att den onde Bomberman har hoppat ut ur spelet och tänker ta över vår värld också med hjälp av sina soldater. Och bara Oscar kan stoppa honom.

Visst låter det bra? Synd att det inte riktigt lever upp till förväntningarna. Språket känns onödigt krångligt med tanke på målgruppen men historien är å andra sidan ganska enkel. Och namnen? Det är förmodligen för att jag spelar på tok för lite spel, men Oxyboxy och Bomberman, heter figurer verkligen så i spel?


Nja, det är inte min typ av bok det här, men jag får se om någon av mina elever gillar det. Det kan ju hända att vi har helt olika åsikter. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag hoppas ju så klart att några elever gillar boken! Jag har läsförståelsefrågor till de olika kapitlen om du vill prova dem. 😊 Och jo, Bomberman är just namnet på ett välkänt dataspel. Med vänlig hälsning, Mimmi Schill

Bokomaten.. sa...

Vad bra att få det förtydligat! Om det är så att de känner igen karaktärerna så ökar det chanserna oerhört att de vill läsa och kan ta till sig innehållet! Än så länge har jag inte fått någon att nappa på den här, men omslaget är ju ganska insäljande så det dröjer nog inte länge!