torsdag 2 oktober 2014

En finsk Snövit

Röd som blod (kartonnage)Röd som blod av Salla Simukka

Detta är något så ovanligt som en finsk ungdomsthriller. Omslaget skvallrar om fantasy-inslag men så är inte fallet den här gången. Inga övernaturliga förmågor någonstans, utom möjligen stor intelligens och en enorm beslutsamhet. Bokens huvudperson, Lumikki, finska för Snövit, skämtar någon gång om att hon skulle vara Poirots och Lisbeth Salanders hemliga kärleksbarn, fast menar det ironiskt. Helt fel är dock inte liknelsen, för hon är både skärpt, vältränad men kanske inte expert på att hacka sig in i datorer.

Lumikka har flyttat till Tammerfors för att gå estetisk linje på gymnasiet. Inte för att hon är jätteintresserad av drama eller att måla, men hon vill förtvivlat gärna komma hemifrån. Gärna så långt bort som möjligt. Varför förstår vi egentligen först mot slutet. Vi förstår också att hon har en kärlekshistoria i bagaget som nog kommer att komma tillbaka och spöka för Lumikki i de följande böckerna.

Trots att Lumikki försöker hålla en låg profil i skolan så blir hon indragen i en härva som hon aldrig hade kunnat förutse. En morgon när hon kommer till fotolabbet upptäcker hon att det hänger en hel drös med 500-lappar på tork. Euro-lappar. Det visar sig vara tre av hennes klasskompisar som kommit över en säck med blodiga pengar och sedan tvättat dem i mörkerrummet. Lumikki blir mot sin vilja indragen i att ta eda på var pengarna kommer ifrån. De kan inte gå till polisen eftersom de andra tre varit höga som hus när de hittade pengarna och den ena tjejen dessutom är dotter till stadens främsta narkotikapolis. Men 30 000 euro kommer man inte undan med att sno. Det är pengar som någon saknar och det här är inte personer man vill göra sig ovän med. Rysk maffia, knarksmuggling, mord, prostitution är bara en del av det som de fyra ungdomarna dras in i och Lumikki och de tre andra ungdomarna, Elisa, Tuukka och Kasper sätter livet på spel för att ta reda på vad som hänt och rädda sitt eget skinn.


Ja, men heja, så bra det här är! Och språket! Kopplingar görs helatiden till sagor pga Lumikkis namn men det är egentligen bara en ”vanlig” thriller det här. Fast rätt så mycket råare än många andra ungdomsdeckare som jag har läst. Det blir både spännande och ett rent nöje att läsa och jag tänker definitivt följa Lumikki i de kommande två romanerna Vit som snö och Svart som Ebenholts som båda utkommer under 2015.

Inga kommentarer: