måndag 22 september 2014

Villig av Christina WahldénVillig (kartonnage)I efterordet till den hör boken så skriver Wahldén att hennes mest utlånade och lästa bok fortfarande är Kort kjol som hon skrev för över 15 år sedan. Det är en fruktansvärd historia men den utspelar sig innan sådant som twitter, facebook, instagram mm fanns och var vardag för alla tonåringar. Hon ille skriva en Kort kjol för dagens ungdomar resultatet blev Villig. Kort kjol 2.0. Och det är fruktansvärd läsning. Jag mår verkligen fysiskt illa när jag tänker att det faktiskt ÄR så är på en del skolor, i en del gäng

Boken börjar dock ganska stereotypt med en 13-årig tjej som blir våldtagen på skolan toalett av sin två år äldre pojkvän. Han utmålas som ett känslokallt svin och hon som en självutplånande liten flicka. Flickan känns realistiskt beskriven och det enda som stör mig är att killen är så platt. Det ändras snart och en bit in i boken får man också lära känna honom och hans situation.

Nora är ihop med Edvin och ställer upp på det mesta, framför allt på festerna nere vid sjön. De har haft sex några gånger, eventuellt har han även haft sex med några andra, men det är så det brukar vara. Om tjejerna erbjuder sig så kan han väl inte säga nej, heller. Även Nora har ju stället upp och haft sex med andra killar innan hon träffade Edvin. Det är så man får uppmärksamhet, det är så man blir någon. Det är framför allt en tjej i skolan, Ida, som har haft sex med flera killar men för hennes del så har det slagit över. Hon har ingen pojkvän och räknas som skolans madrass, en tjej man kan göra vad som helst med om hon bara blir full nog och det blir hon. Ofta

Överhuvudtaget är kvinnosynen bland de här killarna och även hos tjejerna helt vedervärdig. Tjejerna ses som tomma kroppar, som hål. Som finns där för att ta som man behagar och att det bara är killarna som räknas. När Noras storasyster Tova får veta vad som hänt så tar det hus i hel-e, det blir polisanmälan och ryktena går. Skolan hanterar det hela förkastligt och vill helst bara bli av med problemet så fort som möjligt snarare än lösa något. Den enda som bryr sig är en lokal journalist, som dessutom får ut sitt livs scoop genom att gräva i det här. Polisen gör knappt något, skolan gör knappt något, INGEN gör något utom journalisttjejen, och hennes insats är ju ganska skör. Hon sitter på ett vikariat som när som helst kan gå ut och då gör hennes mandat att göra något också det.

Efter ett tag får man dock även lära känna Edvin, killen, och förstår att det inte är så lätt som att han är ett monster utan själ. Hans morsa är otrogen mot pappan som tar ut sina aggressioner på Edvins lillebror som slås söner och samman utan att någon gör något. Hela boken är faktiskt ganska förfärlig att läsa, men samtidigt behövs den skrämmande mycket! Kort kjol var hemsk nog. Och att bli våldtagen, sexuellt utnyttjad eller förnedrad är också förfärligt nog, men att få allt filmat och utlagt på nätet där alla man känner kan skriva att man är en äcklig hora måste vara topp tunnor värre. Gud, vad jag ömmar för dagens ungdomar som har detta att tampas med ovanpå alla de vanliga hormonerna och tonårsproblemen. Fy f*n. Hoppas att det trots allt är en minoritet som har det så här. En fullkomligt förfärlig men ack så viktig bok alltså.

1 kommentar:

bokmalande sa...

Vad klokt av författaren att skriva en "nyversion"! Vi läste Kort kjol när jag gick i högstadiet och den påverkade mig väldigt starkt, men just internetsidan av det hela är nog viktigt att få med idag. (Sen finns det säkert andra random saker i Kort kjol som är lite utdaterade idag, sådär som det alltid blir.)