torsdag 18 september 2014

Röda spår av Katarina GenarRöda spår (kartonnage)Katarina genar håller på att skapa sig en tydlig image av en lite lättare Ingelin Angerborn för de som kanske är något yngre än hennes läsare. Både Pensionat Vidablicks gåta och Den röda kappan är spännande spökhistorier i lite tunnare format som passar en 10-åring perfekt. Det gör definitivt den här boken också, Röda spår, som är en klassisk spökhistoria som jag kommer att kunna bokprata om på ren rutin

Sommarlovet börjar och Samuel har inget speciellt inplanerat. Av en slump ser han en lapp i mataffären med info om en gammal konstnärsvilla att hyra som sommarhus. Samuel och hans pappa nappar på erbjudandet och snart är de på väg ut till lugnet och sommaridyllen. Det visar sig vara ett stor och vackert gammalt hus, långt in i skogen vid en stor djup sjö. Huset ligger långt får närmaste granne, utan täckning på vare sig mobilen eller datorn. Samuel känner dock direkt att det är något som är fel med huset: Snart får han höra historien om konstnären från Italien, Romeo, som bodde där för länge sedan med sin dotter som försvann och aldrig hittades igen. Ryktet säger att flickan aldrig lämnat huset utan att hennes ande lever kvar och driver alla som flyttar in där tokiga. Pappa verkar obekymrad, men Samuel tycker sig se någon i fönstret på vinden ibland och Eskil som en gång bodde i husetförsöker varna Samuel för att stanna kvar.

Ja, ni hör ju, spökhus, skog, litet samhälle, försvunna barn och konstnärer. Det kan ju inte gå fel. Oh det gör det inte heller. Det är ett så givet recept på en spännande historia att det nästan känns som att den skriver sig själv när man läser. Det är verkligen spännande och välskrivet och jag tror att många 9-11-åringar kommer att gilla det här. Och eventuellt även 8-åringar om de får någon som läser högt för dem. Spökhistorier lämpar sig ju ypperligt som just högläsning.

3 kommentarer:

Eli sa...

Hehe, det påminner mig om ett bokprat när jag bl.a. pratade om Glasbarnen och Skuggan i väggen och en elev fällde frågan "Varför börjar alltid spökböcker med att de flyttar till ett nytt hus?" ;)

bokomaten sa...

Det är ju sant! Tror inte att jag har hållit ett enda bokprat de senaste åren utan minst en "Joel/Elvira/Anton/Maja osv fattar ut på landet till ett nytt hus där det spökar".

Lingonhjärta sa...

Haha väldigt bra fråga! Men mig lockar det oavsett! Hade helt missat den här :D