onsdag 17 september 2014

Passa! Av Thomas HallingHalling är lite av en legend nästan när det gäller att skriva lättläst för mellanåldern. Hans böcker om Agnes (Finnes Agnes, Önskas Bästis bl a) är lika populära efter flera år och läses i flera åldrar. Lika så hans rysliga böcker i serien Trio i trubbel. Det smarta han brukar göra är att han antingen inte skriver hur gamla barnen är i böckerna, eller låter gänget bestå av barn i många olika åldrar som i Trio i trubbel-serien. Så att den kan läsas av barn som är 8 år lika gärna som barn som är 11 år gamla.
Passa! Är första delen av tre om Wille och hans klasskompisar i 5:an. Här har Halling ganska tydligt skrivit ut ålder på barnen, men valt att placera dem i femman. Barn läser gärna böcker om killar och tjejer som är äldre, men inte yngre, så jag tänker att den kan passa från 8 år och uppåt.

Trots att både omslaget och titeln tyder på att det här skulle vara en fotbollsbok så handlar den faktiskt främst om Wille som inte alls gillar att spela fotboll. Han tycker bättre om schack. Trots det så tvingas han spela fotboll på rasterna för det är vad alla killar på skolan gör. Och en del av tjejerna också. Han är dock inte särskilt bra på det, vilket kan bidra till varför han inte alls gillar att spela. Schack är han däremot bra på. Bäst i skolan faktiskt. Och matte.

I den här boken bestäms det att Skolan ska ha fotbollsturnering och klasserna spela mot varandra. Men bara killarna. Tjejerna ska spela basket. Orättvist tycker Moa som hellre hade spelat fotboll, men Wille erbjuder henne sin plats och sedan är snacket och bråket igång. Christian, klassens bråkstake och bäst på fotboll, han slåss jämnt och vill absolut inte ha någon tjej i laget. Hur ska de lösa det här?
Ja, det är lättläst och texten är luftig. Snacka om att det behövs mer böcker som riktar sig till de som gillar att läsa om fotboll och sport. Böcker om helt vanliga barn, kompisproblem och intressen! Tyvärr så verkar många fotbollskids helt vilja läsa hardcore fotbolls-böcker. Med proffsspelare och tävlingar, men jag tror att den här kan hitta sin läsekrets också. Lika poppis som Agnes-böckerna tror jag dock det är svårt att få dem. Men vi får se.  

1 kommentar:

Cinnamon sa...

Tack för tipset! Det ska bli en fotbollsturnering på skolan där jag jobbar så boken passar ypperligt.