måndag 29 september 2014

Lucialinnet av Emma Frey –Skött

Lucialinnet (inbunden)
I våras kom Emma Frey-Skött ut med boken Sveket, även den på Nypon förlag, vilket var en väldigt lättläst bok om vänskap. Utmärkt för att ha samtal kring i klassen. Lucialinnet skulle jag säga faktiskt är ännu bättre. Även denna tar upp dilemman som ”Vad är en vän” ”Vad är en mobbare”. Är det ok att stå utanför och inte säga till så länge man inte är med och trakasserar själv?

Här är det en flicka, Ebba, som uppenbart behandlas illa av inneklicken i klassen. De andra gör inte så mycket, men de ingriper inte heller. Och några kanske står bredvid och skrattar lite, även om de inte själva säger några fula ord. Siri är en av de som står utanför. I början kanske hon också skrattade lite någon gång, men nu försöker hon mest titta bort. Hon tänker att det nog inte är så farligt. ”Svett-Ebba” får ju lite skylla sig själv och det är ju inte som att de slår henne eller något. Det hela kulminerar dock när klassen ska fira Lucia och Dora och Lova i klassen häller röd färg över Ebbas Lucialinne så att det ska se ut som att hon fått mens.

Det är så himla mycket på pricken likt hur många småtjejer uppför sig, utan att tänka på att det de gör kan få effekt. Siri pratar mycket med sin moster som hjälper henne reda ut sina tankar och känslor och förstå hur hon måste uppföra sig.


Eftersom den är så väldigt kort den här boken, och den heller inte specificerar hur gamla barnen är, så lämpar den sig nog utmärkt för högläsning och efterdiskussioner. Den passar nog också bra för en grupp lever att läsa själva och sedan diskutera eftersom den just är så lättläst med luftig text. Här är inga bilder, men det gör absolut ingenting. Berättelsen är sig själv nog.

Boken är klassad som ungdomsbok, men jag skulle säga att den fungerar minst lika bra på mellanstadiet. Nu handlar den ju just om att en tjej "kanske" skulle ha fått mens, vilket för små elever kanske inte kan riktigt relatera till än, men från 5:an och uppåt tror jag att den kan fungera.

2 kommentarer:

Emma sa...

Tack för fina ord om min bok!

Bokomaten sa...

Mycket välförtjänt!!