måndag 1 september 2014

Lättläst äventyr om brittisk pojke under andra världskriget


Krigslist (häftad) Krigslist av Robert Swindells

I floden av nya böcker lagom till höststarten så brukar de lättlästa ofta glömmas bort. LL-förlaget, Hegas och Argasso kommer med massor av böcker som brukar bli favoriter för många elever. Robert Swindells är veteran hos Argasso och har gett ut många lättare böcker vid det här laget. Krigslist bockar dessutom av en del bra i skolan viktiga punkter. Den utspelar sig under Andra världskriget (hurra, en lättis att sätta i händerna på det temat) och det är en äventyrshistoria om en ung kille. 

Dan förlorade sin far för ett tag sedan under kriget och nu är han ensam med sin mamma. För att klara försörjningen tvingas Dan jobba extra på helgen som hjälpreda i trädgården uppe på general Wintons gods. Han har nästan ingen fritid och få riktigt goda vänner. Mest umgås han med den surmulne gamle trädgårdsmästaren mr Pincher. Året är 1941 och maten är ransonerad. Ofta får de samma tråkiga smörgåsar till lunch och Dan försöker pigga upp sig med att prata med den gamle mannen om vad som händer på godset. Det har han inte mycket för dock. ”Väggarna har öron” och man gör bäst i att inte ifrågasätta. Snart börjar dock Dan misstänka att det är något lurt på gång på godset. Varför tvättar man jämnt lakan när det bara är generalen och hans husa som bor där? OM han har gäster, hur kommer de in? Man ser aldrig några besökare komma upp till godset. Och vad är det för reflexer han hittar i muren?

Dan drömmer om att göra skillnad och vill gå ut i kriget trots att han bara är 13 år. Kanske kan han göra en insats ändå, även om han är för ung för att bli soldat.

Ja, språket är enkelt och historien ganska okomplicerad så det blir ju aldrig en historia som går på djupet, men som underhållning fungerar jag det och det är verkligen skriven på ett förklarandde och enkelt språk så jag tror att den kan passa super både på mellanstadiet och för de på högstadiet som kan behöva lite tydligare texter. Att den utspelar sig under andra världskriget är som sagt bara ett plus då det dels efterfrågas böcker hela tiden på det temat, men också för att det behövs i undervisningen och för att det är ett angeläget ämne. Tumme upp för Swindells.

1 kommentar:

HomeRiver sa...

Tack för tips. Jag ska beställa den till mina söner 12 och 13 år bums!