tisdag 30 september 2014

Four av Veronica Roth

Four (Divergent) (inbunden)Jamen, fröken Roth! Det här var minsann något helt annat än Allegiant!! Om någon blev lite besviken på sista delen i Divergent-trilogin så ska man istället ta och sätta sig ner med den här boken för heja vad mycket bättre det här är!!

Här får vi lära känna Four, eller Tobias, lite bättre än i böckerna då vi helt enkelt får läsa hans historia. Ursprungligen hade Roth tänkt sig att skriva berättelsen om Tobias men kände efter ett tag att det nog skulle fungera bättre om hon hade en kvinnlig huvudperson. Hon hade dock redan tidigare en plan och en historia för Four och det är delvis den vi får ta del av här. Hur Tobias som ung 16-åring bestämmer sig för att byta falang efter att hans far har slagit honom gul och blå. Vi får följa honom under initieringen och politiken bakom som sakta tar form. Intrigerna, allianserna. Trots att man ju redan känner till historien genom de andra böckerna så är det faktiskt bara så himla spännande! Läs för guds skull! Som bonus-material på slutet får vi också några av scenerna ur divergent berättade en gång till, fast ur Fours perspektiv. Roligt det också, men det är framför allt i början när vi lär känna den rädda pojken som tar steget ut i det okända när han byter falang, det är det som gör boken läsvärd!


Liten flagga dock för att man nog ska ha läst de tidigare böckerna för att riktigt uppskatta den här boken. Det är ju ingen fristående bok med en tydlig början och ett slut, även om jag tycker att den är förvånansvärt väl sammanhållen för att egentligen mest bara vara extramaterial.

2 kommentarer:

Lena sa...

Jag har denna framför mig. Jag har nästan läst klart Insurgent och har tänkt läsa Four ganska snart.

Anna A sa...

Tyckte om denna, härligt att fp tillbringa lite extratid med Four. Men tror som du att man måste de läst åtminstone de två första innan denna.