onsdag 24 september 2014

Checklista för Bokmässe-väskan

Ja, idag och imorgon vallfärdar bibliotekarier, förläggare, bloggare och andra intresserade till Göteborg. Många åker som sagt dit redan idag men jag väntar till imorgon och misstänker att tågen och bussarna kommer att vara sprängfyllda med svartklädda kulturarbetare och Gudrun Sjödén-klädda damer.

En liten check-lista med vad man inte bör glömma att ta med sig kan vara bra att ha! Så här kommer det, vad du bör stoppa i ”Bokmässe-väskan”-inlägget. 

 1. Bekväma skor. Absolut viktigast. Benen kommer att värka tillräckligt ändå utan de ska behöva stappla runt i klackar eller skor som blir trånga efter sex timmar på mässgolvet. Eller åtta.
 2. Kamera/Mobiltelefon. Du kommer garantera vilja fotografera/twittra/instagramma/anteckna under dagen. Om du inte har några sociala konton att fylla med information under dagen så är det absolut snabbaste sättet att anteckna en bok man är intresserad av att, just det, fotografera den. Men vet heller aldrig när kändis-hjärnan kickar in och man bara måste ha en bild på sig själv och Bea Uusma. 
 3. LADDARE. Lika viktigt som skor och kamera. Utan laddare försmäktar man på denna mässa. Vissa tar med laddare till laddare, se Lex Bokbiten.
 4. Kontanter. Många montrar tar kort, men inte alla, och ofta går det snabbare att betala kontant. 
 5. Tandborste. Om man stannar över natten i alla fall. Man vill INTE gå till mässan dagen därpå och lukta ”Park” i munnen. 
 6. Svarta kläder. Man vill ju smälta in. 
 7. Visitkort (eller knappar, klistermärken, t-shirts) med info om ens blogg, hemsida mm. Så man kan byta med andra bloggare och få nya fina bokmärken och ha något att prata om ifall pinsam tystnad skulle uppstå. 
 8. Ryggsäck. Bokpåsar skaffar man under mässan, men ryggsäck är trots allt mest skonsamt för ryggen. Om man tänker köpa några böcker. Vilket man aldrig tänker men alltid gör ändå. Vissa bloggare kör på rullväska, se Lex Vixxtoria. 
 9. Vattenflaska. Jodå, det blir varmt. Man kanske inte märker det under dagen, men när yrseln börjar kicka in på eftermiddagen och man inser att man inte varit på toaletten sedan morgonen.. då ska man fylla på vätskeförråden. Alltid bra att göra innan man går på montermingel och snyltar vin också. Om man nu sysslar med sådant. 
 10. Nödmat. Det kan hända att man inser att alla seminarier man vill lyssna på kommer efter varandra och innan man vet ordet av så är klockan 15 och man har inte fått lunch. Se punkt 9. Köerna på mässan är långa, det är dyrt och det finns sällan något vegetariskt, definitivt inget veganskt. Bra att packa en smörgås, lite frukt eller kex. 
 11. Något att läsa. Kan verka ironiskt men man vill ju ha något på resan upp, plus att man ju inte kan garantera att man hittar något man vill läsa första dagen. Här är det dock ett svårt övervägande om man ska ta en pappersbok som kanske tar plats och väger en del, eller en bok i mobilen. Tar mindre plats men sliter mer på det dyrbara batteriet. 

Det finns naturligtvis fler saker som är bra att ta med sig, har ni några andra måsten? Do tell!

5 kommentarer:

Lena sa...

Ha det så trevligt på mässan!

Bokomaten sa...

Tack så mycket!

Marie Eggimann sa...

Bra tips

Monika sa...

Bra checklista! Tänker ta läsplattan, så slipper jag en bok som väger massor och inte heller slösar jag på mobilens batteri :)

bokdjungeln sa...

Underbar checklista! :-)