onsdag 13 augusti 2014

Uppdraget (Svarta Rosorna) av Camilla Lagerqvist

Detta är tänkt att bli första delen i en serie som utspelar sig under andra världskriget och jag kan säga direkt att jag kommer att följa den med spänning. Det är ett enormt sug efter böcker som utspelar sig då bland barn i mellanstadieålder. Och den här är dessutom både spännande och riktigt, riktigt bra!
 
Maja lever i ett litet samhälle nära den norska gränsen. En sommar flyttar det två nya familjer till byn, båda med barn i Majas ålder. Det är Ben med sin mamma Greta, och Hilda som bor med sin mamma i skolhuset. Det var vanligt att kvinnor levde ensamma under kriget eftersom deras män oftast var inkallade i armen. Både Ben och Hilda kommer från Norge som nu är ockuperat av tyskarna. Ben, Hilda och Maja blir snabbt vänner och bestämmer sig också för att de måste göra sin del och bildar motståndsrörelsen Svarta rosorna, efter den beryktade kvinnliga spionen i Norge som går under kodnamnet Svarta Rosen.
 
Ingen av barnen anar då att de kommer att spela en större roll än de någonsin kunnat tänka sig. De spionerar, blir beskjutna, varnar motståndsmän och är med om farligheter som inget barn borde få uppleva. Det blir otroligt spännande, men mest är de väldigt, väldigt rädda hela tiden. Speciellt Ben, som är jude, och Hilda, som bär på en hemlighet som också är anledningen till att de fick fly från Norge.
 
Det fattas verkligen böcker i den här genren och Camilla Lagerqvist har ju även tidigare visat hur bra hon är på att skriva historiska romaner för barn då den fantastiska Cirkusflickan kom för några år sedan. Jag vet däremot inte när nästa bok i den här serien är planerad. Jag hoppas på nästa sommar i alla fall, för jag kan garantera att mina elever kommer att fråga efter nästa bok direkt. Jag är själv nyfiken.

Inga kommentarer: