onsdag 27 augusti 2014

The Sonnet Lover av Carol Goodman


The Sonnet Lover (häftad)Å maj gad! Vad jag älskar den här boken. Sommarens sista roman innan jobbstressen kickade igång (ok, en bit in på nya terminen höll jag visserligen också på) så blev det alltså denna älskling som jag spenderade min fria tid med. Man skulle LÄTT unna tror att Goodman satte sig ner, funderade på vad en bok skulle innehålla för att passa bokomaten också slå satte hon ihop den här. Ta lite Shakespeare, lite Florens/Toscana, lite mord, NY, mystik, kärlek och historia och poesi och så får man det här.

Rose Asher undervisar i renässanspoesi på ett litet collage i NY. De senaste åren har litteraturen på collaget fått stå tillbaka för ett växande intresse för film. En av Roses mest begåvade studenter satsar också på en karriär inom film, otroligt nog verkar han ha lika stor talang för båda. Efter att ha vunnit första pris på den lokala filmfestivalen så faller studenten, Robin Weiss, till sin död från balkongen, mitt under premiärfesten. Rykten om att hans kulle ha plagierat manuset florerar och det är också diskussioner kring dikterna i filmen. Två av dem är välkända Shakespeare-sonetter men den tredje? Robin säger sig ha hittat ett antal gamla dokument i villa La Civetta där han tillbringat sommaren och som collaget ligger i förhandlingar om att förvärva. I ett långfilmsmanus som väckt stort intresse (och pengar) i Hollywood, så antyder Robin att dikterna skulle vara skrivna av Ginevra de Laura som en gång bodde i villan i Italien. Och att hon skall ha varit Shakespeares ”Dark lady” som hanen gång skall ha haft en stormande kärleksaffär med. Hon det går att bevisa skulle det vara ett scoop inte bara för Hollywood utan för vilken litteraturforskare och vilket universitet som helst. Men är det värt att döda för? För var Robins död verkligen självmord eller blev han knuffad?

Ja, jag har svårt att beskriva handlingen i den här boken som har så många invecklade relationer och spår trots att det egentligen först och främst är en kärleksroman. En historia om kärlek under renässansen men också om idag. Om Robin Weiss, om Rose Asher och männen i hennes liv men också om deras kurskamrater och kollegor. Och massor av Florens-porr och poesi. Både Shakespeares egen men också nyskriven dikt av Goodmans make, Lee Slonimsky. Som verkligen inte är dumma de heller.

Jag har svårt att rekommendera den här boken för den känns så specifikt skriven till mig. Däremot är det ju en spännande deckarhistoria och en hel del intriger som jag är säker på att man kan uppskatta även om man inte gillar renässanshistoria, Italien och Shakespeare. Jag sätter in den i hyllan bredvid mina andra Carol Goodman-romaner och ser fram emot nästa dejt vi ska ha. Suger på karamellen lite för att inte slösa bort dem allihop på en gång.

3 kommentarer:

Lotten sa...

Jag älskar Goodmans böcker!

Anna A sa...

Låter som en bok för mig med.

Bokomaten sa...

Ja, alltså jag kan inte nog rekommendera den här boken! Kärlek!