tisdag 12 augusti 2014

Spår i sanden av Nora och Torbjörn Flygt

Spår i sanden (kartonnage)Japp, det är den Torbjörn Flygt, han med Augustpriset och Underdog. Så var det sagt. Det är dock inte hans första barnbok, men den första av honom som jag har läst men förmodligen inte den sista för det här är bra! En sommardeckare för mellanåldern om någonsin jag läst en!

Spår i sanden utspelar sig i Falsterbo, en plats jag känner till ganska väl. Flygtarna (Nora är Torbjörns dotter) har bestämt att låta historien handla om tre ungdomar som är på näset för att spendera sommarlovet. Precis som så många andra. Skanör/Falsterbo är verkligen en semesterort. Det kommer alltid hundratals Stockholmare varje sommar för att bada, spela golf och vara med på hästveckan i juli.
Nelly är nere med sina föräldrar som båda spelar golf och spenderar en hel del av semestern med att jobba. Som tur är finns kompisarna Kristian, som bor hos sina morföräldrar och ska gå på konfirmationsläger i Skanör i sommar, och Sanna och hennes lillebror Kim. Sommaren börjar som så många tidigare, de badar, solar, äter glass och har simtävlingar. Nelly har blivit vuxnare sedan förra året och Kristian kan inte låta bli att tänka att han skulle vilja sitta närmare henne hela tiden. Å andra sidan tänker Sanna ungefär samma sak om Kristian. Triangeldramat blir aldrig riktigt uttalat för det kommer andra saker i vägen. Kim hittar en glänsande guldmynt vid militäranläggningen, ett mynt som ser misstänkt arabiskt ut. Dessutom ser de en mystisk båt som kommer och går och verkar släppa av folk på stranden om nätterna. Kan det ha något att göra med historien om en man som försvann i närheten av militärområdet för länge sedan under kriget?
Det är verkligen smart att låta historien handla om några turister för på det viset vill även de som inte bor i Skanör läsa. Det är framför allt en riktigt bra sommarhistoria och en riktigt spännande deckare. Det skulle inte förvåna mig om Ungdomarna kommer tillbaka i fler historier, gärna förlagda till samma område. Det har inte skrivits särskilt mycket alls om Falsterbo /Skanör/Höllviken, trots att semesterorter egentligen utgör perfekta platser just för deckare eftersom det samlas alla möjliga människor på ett litet ställe och det är dessutom hög omsättning på folk. Och miljöer som folk gillar uppenbarligen. Jag gillar verkligen det här och tror nog att mina elever kommer att sluka med hull och hår också!

2 kommentarer:

Eli sa...

Åh, den här ska jag läsa :)

Bokomaten.. sa...

Ja, gör det! Ännu mer spännande om man faktiskt läser en på sommarlovet visserligen, men tror den passar prima så här på sensommaren/tidiga hösten också.