torsdag 7 augusti 2014

Om det var krig i norden av Janne Teller

Janne Teller är väl mest känd som författare till boken Intet som fick mycket uppmärksamhet för ett antal år sedan. Välförtjänt eftersom det är en bra bok, men uppmärksamheten har framför allt handlat om att det är en bok med ett annorlunda slut. Får man skriva sådana böcker för barn och ungdomar? Som inte slutar med hopp? Som snarare visar på något helt annat? En uppgivenhet och destruktivitet?

Nå, det är en annan debatt. Den här boken har definitivt fått uppmärksamhet som nästan går att jämföra med Intet. Den är visserligen två år gammal nu, men jag har inte läst den tidigare och när den kom så rådde det väl lite olika åsikter om den men de flesta var nästan frikyrkligt hyllande. Så långt skulle jag inte vilja gå, men det är ett intressant tankeexperiment hon gör, Teller. Att helt enkelt vända på steken. Tänk om det inte var vi som var de priviligerade längre? Tänk om det var här det blev krig? Om våra grannar plötsligt inte gick att lita på? OM vi fick gå genom hela staden för att tå tag i drickbart vatten? Om vi lyckades få ihop pengar för att fly till Syrien eller något annat mellanösternland, med det lilla som fanns kvar av vår familj? Tänk om vi tvingades ljuga om politiskt engagemang, om bakgrund osv. Tänk om vi fick förtrycka våra värderingar för att passa in.
 
Den sätter inte alla ens värderingar på ända för förhoppningsvis har man haft så mycket empati i sitt liv att man kunnat tänka en del av de här tankarna redan innan, men det ÄR ett intressant eperiment ändå. Vilka skulle våra fiender vara? Vart skulle vi ta vägen? Vilka av våra åsikter och värderingar är det som skulle kunna uppfattas som farliga? Och hur skulle våra liv komma att se ut sedan? Det är en pytteliten bok, endast 60 sidor med många illustrationer, men det är en väldigt fin liten utgåva och eftersom den är så snabbläst kan man lätt använda den i undervisningen som diskussionsunderlag! Bra är också att Teller (som är dansk) sagt att översättningarna bör vara koncentrerade på det land de ska översättas för. Så här utgår den helt enkelt från Sverige. Huvudpersonen är svensk och miljöerna är Stockholm m fl. Och det lyckas någerlunda även om det blir lite svårt att köpa delar av historien ändå. Men den är ju tänkt som ett experiment, som sagt. Och som sådant fungerar den bra.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

mycket tänkvärd liten bok