onsdag 6 augusti 2014

Dags för Lacey Flint att ta en liten paus, kanske?

A dark and twisted tide av Sharon Bolton
 
Ja, vi har kommit till bok nummer fyra om Lacey Flint och kanske börjar Bolton tröttna lite på sina karaktärer? Kanske dags att göra en avstickare och skriva om något annat? För det här håller inte alls samma nivå som tidigare delar i serien. Inte alls faktiskt. Man räknar snabbt ut handlingen och intrigen känns lite.. trött? Visst, fortfarande en ok deckare, men det där narkotiska bladvändandet som vi vant oss vid uteblir. Jag har inga som helst problem med att lägga ifrån mig boken då och då.
 
Lacey Flint har fått tjänst vid flodpolisen, ett ordentlig steg neråt men efter att hon varit med om de senaste månaderna så anser hennes överordnade att det är förståligt att hon vill gå ner i takt och engagemang och gärna undvika våld och mord ett bra tag framöver om inte för alltid. Eftersom det är Lacey Flint så dröjer det dock inte länge innan hon ändå dras in i en mordutredning och det verkar dessutom som att förövaren har en speciell koppling till Lacey. Utredningen leder till en härva av trafficking och snart förstår vi också att det kommer att handla om illegal adoption eller liknande. Det dröjer dock ett tag innan man förstår vad det verkligen handlar om, men med tanke på att Dana Tulloch håller på att försöka inseminera sig för att skaffa barn med sin partner så förstår man ändå att det på något sätt kommer att tangera hennes situation för att göra det hela personligt.
 
Undertiden har Mark Joesbury (ni vet han med de turkosa ögonen) gått under radarn. Han anklagas för att ha gått över till andra siden under ett under cover-uppdrag och när anklagelser om att han ska ha mördat en polis böjar florera så är det mycket som talar emot att han någonsin kommer att komma tillbaka. Eller?
 
Ja, det gör mig inte så mycket att Flint/Joesbury inte är huvudfokus i den här deckaren men man hade gärna fått koncentrera sig lite mer på någon av de andra karaktärerna. Inte bara Dana Tulloch. Det känns segare och mindre trovärdigt faktiskt. Inte alls den Bolton vi känner och tycker så mycket om. Jag hoppas att hon tar paus och skriver något annat och sedan återvänder till Flint med förnyad kraft istället. Jag saknar drivet och entusiasmen från de tidigare böckerna.

Inga kommentarer: