måndag 11 augusti 2014

20 över 7 av Ewa Christina Johansson

20 över 7 (kartonnage)Ewa Christina Johansson har skrivit massor av böcker i många år men de senaste åren känns det som att hon har koncentrerat sig på den övernaturliga genren. Förutom den fantastiska serien om Axel (Vampyren, Ödehuset osv) som passar de som precis börjat läsa själva, så har vi exempelvis Anden i glaset och Tavlans hemlighet.
Den här passar precis in i den genren och vänder sig till mellanåldern, 9-12. Ludvig (inte Ludde) besöker kusinernas nerbrunna gamla hus med sin pappa och får en känsla av att någon iakttar honom. Kusinerna är försvunna sedan branden och deras pappa, Luddes farbror, ligger på sjukhus. Alla har gett upp hoppet om att någonsin hitta kusinerna igen, men Ludde känner på sig att det fortfarande finns tid. Han hittar en fickkniv på vinden när han är i huset, en fickkniv som visar sig vara en ledtråd till deras försvinnande, men det finns de som inte vill att Ludvig ska rota i vad det r som har hänt. Det finns de som vill att kusinerna Hella och Mille ska förbli försvunna.
Samtidigt får vi följa kusinerna, som verkar sväva i en andevärld. De finns där på vinden, men Ludvig kan inte se dem. Hella verkar övertygad om att hoppet är ute, de är förlorade för alltid, men Mille försöker få kontakt med Ludvig och be om hjälp.
Skurkar, deckarhistoria och spöken på en gång! Perfekt spänning ju! Tyvärr tycker jag emellanåt att språket är lite aningens styltigt, men historien väger upp! Ludvig är en trovärdig detektiv och nog är det läskigt med övergivna gamla hus ute i skogen alltid. Kanske tycker jag att det är lite synd att vi får höra Mille och Hella där i huset, hade varit lite läskigare att bara ana dem. Samtidigt så avslöjar de ingenting annat än att de försöker lämna ledtrådar så de ger ju inte bort mycket i onödan. Bara att de finns där.
Hur som helst, det är inte Angerborn-nivå, men helt ok.

3 kommentarer:

Eli sa...

Fingrade på den här när den kom till bibblan, men har inte läst den än. Har nog faktiskt inte läst någonting av henne, vilken tycker du en skulle börja med?

Bokomaten.. sa...

Oj, hon har ju skrivit ganska brett. Böckerna om Axel som går på lågstadiet (3:an) där Vampyren är den frörsta, de har ju blivit otroligt poppis. Sedan gillar jag hennes ungdomsdeckare om Siri också.

Eli sa...

Ok tack! Ska definitivt kolla in böckerna i hyllan :)