tisdag 29 juli 2014

Wallflower av Stephen Chbosky

Sommaren är till för att läsa ikapp böcker som legat ett tag och pockat på uppmärksamhet tycker jag. Wallflower är definitivt en sådan bok. Jag såg filmen (med Emma Watson som är perfekt i rollen som Sam!) precis som så många andra och formligen älskade den. Kan se om och se om! Därför var det med höga förväntningar som jag äntligen tog mig an den här boken. Chbosky har arbetat en hel del med att skriva manus och regissera men det här är mig veterligen den enda bok han har skrivit. Och den kom ut redan för 15 år sedan.

Och vilken bok. Jag har verkligen blivit bortskämd med bra ungdomsböcker i år men den här kvalar definitivt in på listan över årsbästa och kanske mer än så.

Vi lär känna en ung kille, Charlie, som är en väldigt ensam pojke tills han under sitt första år i High School lär känna ett gäng äldre elever som lär honom om musik, om kärlek och vänskap och tar honom med på sina första fester, teater, fotbollsmatcher mm. Trots detta förblir han hela tiden en åskådare, en wallflower, som står utanför och ser på. Han lyckas aldrig riktigt bli en av de andra och det märks också tydligt hela boken igenom att det är något som inte stämmer med Charlie. Är han autistisk? För han både tänker och reagerar på sätt som inte känns riktigt i takt med hans ålder.

Genom Charlie lär vi också känna människorna runt honom. Vad som formar deras personligheter under de här s viktiga åren och även vad de varit med om tidigare i sina liv. Tills de så slutligen tar examen och bestämmer sig för att gå i olika riktningar i livet. Och tillslut får vi också veta vad som hänt Charlie.

Gud, så bra det här är! Trots att man aldrig riktigt kommer Charlie under skinnet (vilket man förstår anledningen till senare) så lär man känna och tycka om alla karaktärer här. Men jag förstår att det blev film för det är väldigt filmiskt skrivet. Nästan som att Chbosky tänkt sig ett manus egentligen. Och filmen följer också boken otroligt nära och blir nog nästan bättre om jag ska vara ärlig. Det är ju sällan det är så så det är ju verkligen roligt.

Har ni läst några hyllvärmare i sommar?

Inga kommentarer: