torsdag 17 juli 2014

Vad jag såg när jag ljög av Judy Blundell

Vad jag såg och när jag ljög (inbunden)
Tänk en film noir i bokform, fast för ungdomar. Där har ni Vad jag såg när jag ljög. OMG, säger jag bara. Jag älskar det. Det är ödesmättat, svartvitt men stekhett i Floridas solsken. En riktig coming of age dessutom, mitt under efterkrigstidens mest spännande år.


Evie är 15 år gammal och bor med sin mamma och hennes man Joe i NY. Det har gått bra för dem efter kriget även om affärerna hela tiden är på gränsen till att gå omkull. Joe äger tre butiker som säljer hushållsmaskiner. Affärer han startade med hjälp av kapital han fick efter kriget. En kväll ringer det någon hem till dem och frågar efter Joe, men Joe blir märkbart nervös och säger sig inte vara hemma. Ganska snart beslutar han att de förtjänar en semester hela familjen dagen därpå drar de ner till Palm Beach i Florida. Som läsare är det uppenbart att de flyr från något men Evie anar ingenting. Väl i Palm Beach är det lågsäsong men de lyckas hitta ett öppet hotell. De är få som bor på hotellet så de lär snabbt känna alla de andra gästerna. Dagar blir till veckor och de umgås väldigt tajt. Det är paret Grayson som uppenbart har pengar och som börjar prata om att göra affärer med Joe, och så är det Peter. Underbara, snygga Peter som är 23 år gammal och en rikig charmör och Evie faller handlöst. Men det är något med Peter som inte stämmer. Han och Joe verkar ha känt varandra under kriget och Joe blir alltid väldigt nervös när han är i närheten. Evies filmstjärnesnygga mamma Beverley däremot verkar trivas bra i Peters sällskap men gillar inte den uppmärksamhet han ger Evie.

Och intrigerna är igång. Det är ett kammarspel med 6 personer inblandade som alla verkar ha hemligheter för varandra. Och just som en hemlighet kommer i dagen förstår man att det finns ett lager till där under någonstans. Lägg doften av 40-tal, knallrött läppstift, män i hatt och kostym och fläktar i taken på det och det riktigt pirrar i magen av nyfikenhet. Detta är också resan som tvingar Evie in i vuxenvärlden. Som får henne att inse att hennes handlingar kan få konsekvenser och att hennes föräldrar kanske inte är de hjältar hon alltid föreställt sig att de är.

I efterordet skriver Blundell att det är David levithan som varit hennes redaktör och det tackar hon honom djupt för. Inte för att det märks på något annat sätt än att det håller hög kvalitet och handlar om den där känsliga övergångsperioden in i vuxenlivet. I övrigt har Blundell en helt egen röst och fyller också ett hål i bokutgivningen som jag inte ens tänk på fanns. Var är ALLA ANDRA så här spännande böcker? Där hela intrigen egentligen utspelar sig under ytan och att vi hela tiden bara anar vad det är som egentligen är på gång.

Blundell har kommit ut med en bok till på engelska som utspelar sig i 50-talets New York med Broadway och maffiaintriger. Känns som att det skulle kunna passa hennes berättarstil perfekt det också och jag hoppas att även den blir översatt!

Inga kommentarer: