torsdag 31 juli 2014

The Sick Rose av Erin Kelly

Ja, den här tog sin lilla tid att läsa ut. Ett år närmare bestämt. Jag har påbörjat den tre gånger men det var inte förrän nu i sommar som jag slutligen lyckades läsa ut den. Och den är inte alls så dålig, bara inte i samma nivå som Kellys övriga böcker. Egentligen förstår jag inte alls vad det är som tar emot. 90-tal, London, trädgårdar, rock, krossade hjärtan. Ja, här finns mycket bra att plocka av men ändå är den trööög emellanåt. Jag hade dock väldigt svårt att komma in i berättelsen men när jag nu läste så var det faktiskt lättare. Det släppte efter ett tag men det dröjde en lång bit in i boken.
 
Boken är egentligen uppdelad i tre olika parallella delar. Vi lär känna Paul och Louisa. Paul har under tonåren sakta dragits in i kriminalitet av en vän som både hotat honom och skyddat honom genom hans uppväxt. Efter att brotten eskalerat så tvingas Paul dock vittna mot sin fd vän, både för att klara sitt eget skinn och för att äntligen komma bort från honom. I väntan på rättegång får han flytta och leva i hemlighet i en by för att arbeta i en stor trädgård som under sommarsäsongen har öppet för turister. Där arbetar även Louisa, dubbelt så gammal som han, även hon med ett mörkt förflutet. När Louisa får se Paul chockas hon av hur slående lik han är hennes gamla kärlek, en man som är så stor del av hemligheten i hennes förflutna och det hon försöker gömma sig för.
 
Vi kastas hela tiden bakåt i historien och får läsa vad det var som hände Louisa egentligen, och även vad det var som gjorde att Paul håller sig gömd. Samtidigt får vi läsa om Louisa och Pauls historia. Hur deras trasiga historier binder dem samman utan att de behöver berätta någonting för varandra. 

Det är också Louisas historia som är den mest intressanta. Hon Pauls är tyvärr alltför vanlig, om än ovanlig i så mån att han är en kille med ovanligt stor begåvning och läshuvud. Louisa är en folkskygg neurotiker och det är tydligt att det är ett trauma som bränt henne svårt och gjort henne rädd för världen. Hennes historia är spännande när den rullar upp och är heller inte alls förutsägbar. Det är inte heller slutet, som kommer som en chock och som knyter ihop den här historien ordentligt. Om den inte hade varit så trög att komma in i så hade jag sagt att jag nog tycker att den här är bättre än Lågor av hat (The burning air). Som det är nu så är den ojämn. Tyvärr. För när den är bra så lyfter den verkligen till något utöver det vanliga!

1 kommentar:

Fru E sa...

En applåd för ditt tålamod, jag hade nog bara struntat i den! ;-) Själv tyckte jag om Grenar av gift, men Lågor av hat tyckte jag var så väldigt överdriven på alla sätt...