tisdag 15 juli 2014

Svag is av Ewa Christina Johansson och Kristina Sjögren

Svag is (kartonnage)
När jag såga att den här boken skulle gå på bokrean så tänkte jag att jag skulle köpa ett ex och se om det kunde vara något att köpa in lite extra av. Den tickade så många boxar så tänkte att den i alla fall hade potential. Lättläst deckare om en tjej som är lite mer androgyn och gillar motorcyklar bättre än smink och killar.

Som jag förstår det är detta en fristående fortsättning på en bok som heter Sista resan och det refereras också en del tillbaka till den ibland men inte så mycket att man måste ha läst den för att kunna läsa den här.
Vi lär känna Siri, en gymnasietjej som gillar flygplan och motorcyklar. En dag när hon är ute och går så stöter hon på en tjej i sin egen ålder som krampaktigt håller sin hund i famnen och verkar vettskrämd. Tjejen heter Clara och går på Siris skola och de blir snabbt vänner trots att Clara är Siris raka motsats. Clara är uppenbart modeintresserad och en sådan tjej som killarna vänder sig om efter på stan. Anledningen till att Clara var så rädd var att hon hittat ett hundhalsband i skogen och spår av blod. Det blir upptakten till en helt förfärlig historia om kamphundar, hundsmuggling och kidnappning. Det är faktiskt helt förfärligt att läsa om hur små hundar kidnappas och används som ”frukost” för stora vilda hundar för att träna upp dem till kamphundar. För att få dem riktigt vildsinta så ger deras tränare dem små hundar som de helt enkelt får bita ihjäl och döda så att de ska få smak för blod och träna sig på att bli så aggressiva som möjligt. Och sedan dör de så småningom själva i kamphundsmatcher.

Ja, ni förstår ju. För en djurvän som jag är detta värsta möjliga deckaren att läsa. Ändå så är språket så avskalat att det faktiskt inte blir så känslosamt som det skulle kunna bli. Däremot blir det väldigt lättläst. Jag vet inte vad jag ska tycka riktigt om den här boken för spännande är det, inte tu tal om det, men det enkla språket gör just att man inte blir lika känslomässigt engagerad som man kan bli annars. Fast det kanske är bra? Jag gillar dock både Siri och Clara och vet att det kommit ytterligare en del i serien, Mörkt svek, men är osäker på om Clara är med i den också.  Första boken verkar dock svår att få tag i annat än som e-bok. Synd, för jag tror kanske att den här serien kanske skulle kunna passa de som gillar Ritta Jacobssons böcker om Afrodite och kanske de som läst Petter Lidbecks böcker om ”Tre tjejer” på mellanstadiet och nu blivit lite äldre.

Inga kommentarer: