tisdag 8 juli 2014

Stickan av Guy Bass

Stickan (kartonnage)
När man kommer tillbaka till sitt jobb efter en tids bortovaro så hittar man ju en massa nytt i hyllorna som kanske inte är jättenytt egentligen men väldans nytt för en själv. Den här lilla barnboken kom ut förra våren och är en härlig korsning mellan Frankensteins monster, Nightmare before Christmas och Jim Carrey.

Stickan är en liten kille som skapades för länge sedan av olika bitar och delar och knappar och ting. Hans mästare var bara barnet vid tillfället och de blev de bästa av vänner. Snart växte dock mästaren upp och blev en galen professor som glömde allt om Stickan och istället satsade på att tillverka monster, eller nästan-liv, som han kallar dem. Nu är han kanske inte alltid den bästa skapare alltid utan oftast är det Stickan som i det fördolda lägger till en ingrediens eller en bit så att varelserna väcks till liv eller slutar vara människoätande varelser och blir snälla monster igen. Men det märkar naturligtvis inte professorn. Stickan saknar sin bästa vän men har accepterat ett liv i ensamhet. Tills en dag då det knackar på dörren till det stora ensliga slottet där de bor… Det är Fulbert Freakfinnare som kommit för att hitta monster till sin freakshow och bli rik. Och sedan blir ingenting sig likt.


Det är en ganska enkel men söt historia om en ensam pojke som bara vill bli lite älskad och om girighet och ärelystnad. Klassiska saker egentligen. Och alla de traditionella inslagen finns här. En ilsken mob, en galen professor, människoätande monster, bortrövade flickor, fängelsehålor och slottstorn. Allt med en liten twist för att göra det hela lite mer moderns eller kul. Emellanåt blir det lite för putslustigt för mig, men bilderna är himla fina och vem kan motstå en söt gotisk saga om monster och ensliga slott? En bok för alla små-gothare eller bara de som gillar böcker om monster, vilket ärligt varenda unge på mellanstadiet verkar tycka om här i alla fall.=)

Inga kommentarer: