måndag 14 juli 2014

Poirot and me av David Suchet

Poirot and Me (häftad)
Visst har vi alla sett åtminstone ett avsnitt av Poirot på TV. Antingen något av de gamla eller något av de som gått de senaste 10 åren med mer långfilmsfeeling. Poirot med David Suchet i huvudrollen har nämligen visats på TV i England och Sverige i över 25 år nu. Vi är många som mer eller mindre vuxit upp med den runde mannen med de små grå cellerna.


Jag minns faktiskt när de började visa de första avsnitten på TV när jag var barn. Jag minns att jag var konservativ och skeptisk redan då och tyckte att Suchet var lite fånig i jämförelse med Peter Ustinov som jag tyckte var ”den riktige” Poirot. Vilket är så lustigt när man ser tillbaka och även läser den här biografin för om det var något som var Suchets ambition så var det att göra detektiven MINDRE lustig och mer mänsklig. Och efter att ha följt serien och även sett om den i vuxen ålder så är jag benägen att hålla med. Han har fångat något mänskligt bakom den där tillrättalagda fasaden, Suchet.

Efter att ha spelat in det allra sista avsnittet av Poirot, ”Curtain”, i vilket Poirot slutligen dör, så bestämde sig David Suchet för att skriva sin historia. Eller rättare sagt, sin och Hercule Poirots historia. För detta är ingen vanlig biografi utan det är verkligen historien om de två. Boken tar sin början när Suchet blir erbjuden rollen. Den låg så långt ifrån honom som skådespelare som man kunde tänka sig på 80-talet men eftersom hans passion är att spela verkliga karaktärer och inte att bli stjärna så tyckte han att det skulle vara en intressant utmaning. Föga anade han då att han skulle ägna sitt liv åt den lille mannen.

Därefter får vi följa hur han läser på och tränar och finner en respekt för Agatha Christie som han inte tidigare hade. Han antecknar och skriver ner karaktärsdrag och gör allt för att fånga essensen av vem Poirot är! Uttalet var speciellt svårt då belgare inte alls bryter på samma sätt som fransmän, ändå tas han ju jämnt för en. Dessutom var det ju viktigt att folk kunde höra och förstå vad han sa, så den fick inte vara för kraftig.
Roligt är dock historien om hur han ägnade dagar åt att hitta den perfekta gångstilen. Han tog till ett gammalt teaterknep och jag skrattade så jag grät när jag läste om hur Suchet stoppade en penny mellan skinkorna och övade sig på att gå utan att tappa myntet. Nu har jag sett om några avsnitt och kan inte sluta se det framför mig…

Sedan är det mycket kronologiskt uppbyggt. Avsnitt för avsnitt går Suchet igenom vilka personer som varit inblandade, var de gjort tidigare och senare och vad de har för koppling till serien. Vissa namn återkommer, manusförfattare och regissörer, vissa av ex skådespelarna går vidare till Hollywood eller andra produktioner.  Som bredvisläsning om man ser om serien så måste det här vara suveränt. Att läsa en halv sida om varje avsnitt innan man ser om det. Jättekul! Suchet skriver också ner allt han kan komma på med koppling till Christie. Som om hon skev boken direkt efter sin första skilsmässa eller när hon var på resa med sin andra man osv. vad som kan ha spelar in i historiens karaktär. Vissa är mörkare än andra liksom. Det är jättespännande att läsa och blir verkligen en biografi över Suchet OCH Poirot. Han drar också ofta kopplingar bakåt i sin egen karriär, som när hans mamma går bort och han minns hur hon brukade komma på alla föreställningar när han gick i teaterskola. Han berättar också om osäkerheten i att de aldrig någonsin var självklart att det skulle bli en ny säsong efter att de avslutat inspelningarna av en ny. Varje år får han anta andra erbjudanden, ofta verkligt spännande och utvecklande, och ibland har det blivit en ny säsong, men det har också gått flera år innan de påbörjat nya inspelningar. Bara en gång har de fått skjuta på inspelningarna för att Suchet sagt ja till ett annat erbjudande när de varit för långasamma med att bestämma sig.


Det är verkligen roligt att läsa MEN man ska nog vara ett ganska hard core fan för att verkligen uppskatta det. För att kanske minas avsnitt eller vilja se om dem. För det är verkligen mycket rena beskrivningar av inspelningar och namn och inte så mycket intriger. Det var väldigt roligt att läsa men det är ju ingen upplevelse som sitter kvar i huvudet, mer än den där historien om pennyn då…J Vi har dock börjat se om serien lite smått igen där hemma och som sällskap där är den nog suverän i hyllan. Roligt att kunna plocka fram stycket om just det avsnitt man tittar på för att se om det står något speciellt.

3 kommentarer:

johannasdeckarhorna sa...

Jag tycker Suchet är en utmärkt Poirot,synd bara att serien snart är slut. :)

Mrs. B sa...

Tack för beskrivningen. Den här boken gav jag till min man som är ett riktigt Poirot-fan men han har inte påbörjat den ännu. Måste berätta om pennyn mellan skinkorna så kanske det blir ändring på det. Själv tycker jag idén om texter inför varje avsnitt låter jättkul, det också.

Maria sa...

fortfarande nyfiken ;) jag har börjat se om (eller se eftersom jag inte sett så många avsnitt) serien.. Gillar även om jag fortfarande är team Sayers