torsdag 3 juli 2014

Julius och pusskalaset av Martin Svensson

Julius och pusskalaset (inbunden)Här har vi en ny högläsningsbok för de som går i 1:an. Julius är kär i Linn men vet inte hur han ska våga säga något till henne. Det är så svårt. Och det blir aldrig något bra tillfälle. Linn går i samma klass som Julius och där går även Isak, Julius bästa kompis. Dör om Julius avundsjuka när Isak frågar Annie om hon vill vara ihop och Annie säger ja! Nu måste ju Julius verkligen fråga Linn.. men det är inte så lätt. Snart ska dock Linn ha födelsedagskalas, det kanske kan vara ett bra tillfälle?

Ja, det är inte jättemycket handling här i men det är väldigt gulligt och fint. Speciellt sött är det när Julius kopierar Linns kändistidning för att få en bild på hennes idol så att han kan be om likadan frisyr när han går till frisören.. Och extra pinsamt förstås när han har sönder kopieringsmaskinen och alla i klassen får veta vad han har kopierat för något… Det blir ganska kul emellanåt.

Däremot så undrar jag hur de tänkt med texten i den här boken. Det står ”lättläst” bakpå men det är ganska mycket text för mina 1:or i alla fall och de läser ändå ganska bra. Så högläsning skulle jag snarare tänka. Fast det kanske är lite pinsamt att höra mamma läsa om en kille som vill fråga chans.:)


Eftersom Julius och Linn går i 1:an så kan den vara lite svårsåld till äldre barn. Ofta vill de inte läsa om någon som är yngre. Andra boken om Julius ska komma i höst och då ska Julius och Linn och kompisarna gå i 2:an. Kan tänka mig att den passar lite bättre i text för 8-9:åringar ändå.

Inga kommentarer: