tisdag 1 juli 2014

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edward Miller och Zack Stentz

I huvudet på Colin Fischer (kartonnage)Tyvärr tror jag att den här boken kommer att ha lite svårt att hitta sina läsare. Den kommer att kräva massivt bokpratande men det är den värd för den är inte bara rolig och annorlunda, den är förbaskat spännande också.

Colin Fischer är 14 år och annorlunda, han har nämligen asbergers syndrom.  Han observerar allt han ser omkring sig och skriver ner det i sin anteckningsbok. Han älskar logik och största idolerna är Dr Spock och (naturligtvis) Sherlock Holmes. Sherlock och Colin har dock mer gemensamt än sin fullständiga logik. Faktum är att hela boken är lite av en hyllning till Mr Holmes. Colin har nämligen också en ärkefiende och det är när han avslöjas som et blir verkligt intressant. För snart får Colin naturligtvis ett riktigt tvättäkta fall att läsa och man inser att det här kommer att bli en riktig deckare av den mer klassiska sorten. Någon har nämligen lämnat en pistol i skolmatsalen och Colin är den ende som kan lösa fallet.

Och jag måste bara skiva det så att det är gjort. ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten” av Mark Haddon. Så där, då var det avklarat. Fast även om det också är en deckare med en tonårskille med asbergers som huvudperson så är de här böckerna väldigt olika. Det här är mer av en typisk tonårsbok.

Och precis som med Sherlock Holmes kan jag inte värja mig mot Colin Fischer. Han logik är så slående cool att man bara måste bli imponerad. Och eftersom det är en tonårsbok i Highschool-miljö så går också Colin från att vara utstött och mobbad till att bli kompis skolans värsta ligist och kanske inte bli direkt populär men i alla fall accepterad. Precis som i en Askunge-saga, fast Colin knappast är någon prinsessa. Jag gillar det. Verkligen. En mycket ovanlig deckare med mycket humor och förvånande nog även en hel del fakta insprängt som man liksom får lite på köpet. Slutet är dock väldigt öppet och flaggar för att det mycket väl skulle kunna bli en hel serie med böcker om Colin, men vi får väl se.

1 kommentar:

Mrs E sa...

Kul, den verkar rätt bra.