måndag 28 juli 2014

Hämnden bär Prada av Lauren Weisberger

Visst läste jag Djävulen bär Prada när den kom. Jag såg filmen också, som visserligen var helt ok, om än inte alls lika bra som boken. Som faktiskt inte är så dum alls. Det finns chick lit också finns det chick lit liksom. Och Weisberger hör definitivt till den bättre delen av skalan! Detta är inget undantag även om jag inte tycker att den riktigt lever upp till sin föregångare.
 
Det har gått 10 år och Andy har gett upp drömmarna om The New Yorker men har dragit sig upp ur askan efter att blivit totalt nedbruten efter att ha jobbat hos Anna Wintour på Vogue, nej förlåt, Miranda Priestley på Runway menar jag naturligtvis…Anyway, Andy har oväntat nog blivit vän med Emily som ägnade sina dagar åt att förpesta Andys tillvaro på Runway. Efter ett tag kommer Emily på den fantastiska idén att de ska starta ett eget magasin ihop. Det ultimata bröllopsmagasinet, en tidskrift lika glamourös som Runway. Med de mest extravaganta bröllopsreportagen och inte en rad om ”spartips” och ”DIY”. Tidskriften blir snabbt en succé, mycket tack vare att de ofta flashar Miranda Priestleys namn när de ringer upp för att tigga till sig intervjuer mm. Ganska snart så märker de dock att de har ganska olika personlighet då Emily blir mer och mer lik Ms Priesley själv i hur hon styr sin redaktion, om än i väldigt liten skala i jämförelse. Parallellt med sina framgångar så träffar Andy äntligen mannen i sina drömmar. Max Harrisson är son och nuvarande ägare och VD för en av USAs största och mest legendariska tidskriftskoncerner. Tänk Condé Nast ungefär. Tyvärr gjorde Max far en del dåliga beslut mot slutet av sitt liv så han har en hel del ekonomiska problem att försöka kämpa sig upp ur. Fast det r ju inte ekonomiska problem så som du och jag känner den naturligtvis….
 
Hur som helst, hon har drömjobbet, mannen och ett fantastiskt bröllop på gång, vad skulle kunna gå fel? Tills telefonen ringer en dag och de får ett erbjudande av Ms Priestley att sälja tidskriften och börja arbeta för henne igen…
 
Ja, det tycks vara trendigt att återbesöka gamla chick lit-vänner. I januari läste jag den nya Bridget-romanen och nu den här. Denna Andy har blivit äldre och även skaffat en äldre kvinnas problem. Att bolla jobb med familj och barn är tufft för de flesta men kanske ännu värre i hennes bransch där man förväntas vara på plats 24/7. Både hemma och på jobb.
 
Det är trevligt att återse Andy och jag blir inte besviken. Det är precis den lättsmälta karamell jag tänker mig, fast med karaktärer som går att relatera till trots att de lever under helt andra ekonomiska förutsättningar än en själv. Jag gillart men förstår inte alls titeln? HÄMNDEN bär Prada? Vem exakt är det som hämnas på vem?

Inga kommentarer: