fredag 25 juli 2014

Florensvecka: Lästips i kubik!

När vi skulle gifta oss i Florens för några år sedan så skickade jag ut en lista med tips på läsning inför resan till våra gäster. En ganska kort och komprimerad lista men med något för alla. Nu har det naturligtvis kommit ut massor med bra böcker sedan dess också, men jag tänkte ändå att det kunde passa att lägga ut den här listan den här veckan. Om du ska resa till Italien eller till Florens så kanske här finns något för dig att slänga med ner i resväskan? Jag kan ha postat den här listan tidigare men det kan inte skada att återposta den i så fall.

Venus födelse av Sarah Dunant
Roman som utspelar sig i renässansens Florens. Handlar om dottern till en köpman som växer upp under Savonarolas mest aktiva år.

Scarabeo av Michele Giuttari
Deckare om den italienske kommissarien Michele Ferrara i Florens. Giuttari är själv fd kommisarie i Florens. Nu arbetar han för regeringen med maffiafrågor.

Döden i Florens av Lucretia Grindle
Amerikansk deckare som utspelar sig i Florens. Mycket miljöbeskrivningar. Mordet i boken sker i Boboliträdgårdarna.

Ett rum med utsikt av E M Forster
Klassiker som även filmatiserats på 80-talet med Helena Bonham Carter och Julian Sands.

Jag är inte rädd av Niccolò Ammaniti
Internationellt uppmärksammad modern italiensk författare. Denna handlar om en 9-årig pojke som en sommar på 70-talet hittar en jämnårig pojke fastkedjad i ett hål utanför byn där han bor.

Tristano dör av Antonio Tabucchi
Italiensk författare som ofta nämns i Nobelpris-sammanhang. Hans roman Påstår Pereira har kommit ut på ”En Bok För Alla”.

Facklitteratur:
Familjen Medici av Ulla Britta Ramklint
En biografi över släkten Medicis uppgång och fall. Palazet som vigseln sker i är en av Medicis gamla bostäder.

Med denna lista sätter jag också punkt för Florensveckan det här året, åter på måndag med något helt annat. Fast jag lär fortsätta Wanderlustläsa några veckor till. Minst.

Inga kommentarer: