torsdag 26 juni 2014

Wake av Amanda Hocking

Wake (häftad)På rean hittade jag bl a den här ungdomsboken på engelska kollade upp den på Goodreads där den fått bra omdöme så jag passade på att köpa ett gäng till jobbet. För att veta lite vad det är jag lånar ut så passade jag på att läsa den själv också. Det är första delen i en serie av Amanda Hocking men man kan absolut läsa bara den här som den är även om den slutar med ganska mycket av en cliffhanger.

Jag har det senaste åren funderat på vilka ”övernaturliga varelser och oknytt” som är näst i tur att få en revival, enhörningar? Troll? Eller kanske sjöjungfrur som i den här boken? Jag gillar verkligen att gamla myter och övernaturliga historier liksom har blivit mainstream i ungdomslitteratur numera. Det har blivit en egen genre som är här för att stanna. Paranormal romance. Och det är verkligen precis vad det här är.

Vi får lära känna systrarna Gemma (16) och Harper (18) som bor i en liten kuststad i USA. Sedan deras mamma skadades i en bilolycka för många år sedan och aldrig blivit sig själv igen så är det Harper som har fått ta hand om och uppfostra Gemma tillsammans med deras far. Harper är med andra ord den ansvarsfulla och Gemma den till synes verkar ha allt. Hon är snygg, har en smart och rolig pojkvän och är så pass bra på att simma att hennes tränare tror att hon har en chans att ta sig till OS om ett par år. Om hon fick välja skulle hon nästan bosätta sig i vattnet…

Till den lilla staden kommer ett gäng överjordiskt vackra tjejer. Ryktet går att de är filmstjärnor på semester men både Gemma och Harper inser att det är något som är väldigt, väldigt fel med dem. Parallellt med detta måste de oroa sig för att det har varit ett antal försvinnanden på sistone. Ungdomar i deras ålder har plötsligt bara gått upp i rök och ingen har en aning om vart de tagit vägen.

I ett inledande kapitel får vi ana att det handlar om ondskefulla sirener som äter upp sina offer och det är ju inte svårt att räkna ut vilka tjejer det är det handlar om… Dessutom verkar de väldigt intresserade av Gemma och vill få henne att bli en av dem.


Jag tror att de av mina elever som läser det här kommer att tycka att det är skitbra. De som läst och gillat Warm bodies, Twilight, Vampire diaries osv kommer verkligen tycka om det. Deras lärare lär inte vara lika förtjusta dock… Det är inte direkt Shakespeare även om det finns lagom mycket dramatik även här. Lite kärlek, lite spänning och ett övernaturligt drag som gör att den är precis lagom för att passa de där tonåringarna som vill läsa snabba och lättlästa böcker om både kärlek, spänning och svåra val. Liv och död, att rädda sig själv eller andra. Det är inga små problem direkt. Men jag gillar det faktiskt. Det är lagom underhållande och blir aldrig krångligt att läsa och det tror jag är perfekt när man håller på att lära sig ett annat språk, dessutom. Får hoppas att det går hem här också.

1 kommentar:

Cinnamon sa...

Den där boken har jag hört talas om tror jag.