tisdag 10 juni 2014

Vad är ett barn?

Vad är ett barn? (inbunden)
Vad är ett barn? Av Beatrice Alemagna


Det översätts på tok för lite italiensk litteratur och när det gäller barnböcker så är utgivningen i princip obefintlig. Där för blev jag väldigt glad när jag upptäckte att den här lilla (nåja) bilderboken kommit på svenska. Alemagna kommer från Bologna, är dryga 40 år gammal och har gett ut otroligt många böcker i sitt hemland. Både som författare och illustratör. Hon har vunnit ett flertal priser och är översatt till många språk men detta är hennes första bok på svenska.

Det är en väldigt enkel berättelse. Eller kanske snarare en beskrivning. För här är ingen vanlig historia med en början och ett slut, istället får vi träffa ett gäng olika barn, i bild och i text. Vad är ett barn? frågar sig Alemagna? Ja, det är små människor med små händer och fötter, men de är bara små ett tag. Sedan blir de också stora. Barn har små saker också, och det finns barn som är korta, långa, knubbiga, med glasögon eller rullstol, jobbiga barn och barn som aldrig vill gå och lägga sig. Kort sagt, alla sorter.

Det blir nästan poetiskt i sin enkelhet när Alemagna beskriver vad ett barn kan vara. Varje uppslag är också illustrerat med en stor bild som passar till texten. Jag är dock lite osäker på de här bilderna. Jag tycker att de är otroligt fina men jag är lite osäker på hur bra de går hem hos barnen? Min pocket är än så länge lite för liten för att förstå, även om han tyckte det var väldigt roligt att bläddra och lyssna på mig. Har testkört den ett antal gånger nu.

En väldigt positiv sak är att man inte har kompromissat med storleken på boken. Det är en gigantisk bok det här, vilket gör bilderna enorma. Och det förtjänar dem. Jag tror inte alls att de hade gjort sig lika väl i litet format som i det här stora, med stora drag och färger. Färgerna är väldigt neutrala och nyansskillnaderna hade nog inte märkts lika väl i ett mindre format. Dessutom är det ju roligt bara att läsa en så här stor bok. Det gör det lite extra speciellt att ens lille nästan helt kan försvinna bakom pärmarna.


Så, en stor tumme upp från mig men är lite osäker på hur bra det går hem hos de små. Hoppas att den fungerar för det är verkligen en fin bok! Berätta gärna om ni läst för era kottar!

1 kommentar:

Lena sa...

Låter som en fin bok!