onsdag 4 juni 2014

The Dead in Their Vaulted Arches av Alan Bradley

The Dead in Their Vaulted Arches (inbunden)Jag ÄR svag för bra period crime. Även om jag ofta föredrar deckare som utspelar sig ett par årtionden längre bak i tiden så måste jag säga att den här serien har blivit en verklig favorit. Och jag är dessutom väldigt glad över att kunna meddela att efter några mellanböcker så är Bradley tillbaka med den kanske bästa boken i serien hittills!

Detta är den sjätte boken i serien om Flavia De Luce i 50-talets England. Flavia är den yngsta av tre systrar, är omåttligt intresserad av Kemi och bor i ett stort slott men familjen befinner sig på ruinens brant och har lagt ut hela paketet till försäljning. I slutet av förra boken fick familjen besked om att Harriet De Luce, barnens mamma som varit försvunnen sedan Flavia var baby, har blivit återfunnen. Hela sitt liv har Flavia fått höra om hur Harriet omkom i en klättringsolycka men att kroppen aldrig hittades. Och redan i den här bokens första kapitel förstår vi också att Harriet mycket riktigt är död. Hon återbördas till Buckley, som slottet kallas, i en kista och på perrongen står familjen och tar emot henne i sorgsen tystnad. Till Flavias förvåning och chock är de inte helt ensamma, ett litet antal människor har samlats för att visa sin respekt, däribland Winston Churchill!

Där, på tågstationen sker också bokens enda mord (eller är det?)i faktiskt tid. Jag menar, Harriet är ju död och begravs också i boken, vilket är bokens egentliga centrala tema. Att en man trillar eller knuffas framför ett tåg i början, det liksom går folk ganska mycket för i sorgen efter Harriet de Luce. Även Flavia som normalt hoppar jämfota av upprymdhet inför möjligheten att få lösa ett mord.

Bokens verkliga mysterium är dock familjen de Luce och Harriets dolda liv för nu börjar det äntligen komma fram dolda hemligheter och det är dags för Flavia, som ju snart ska fylla tolv, att växa upp och axla ett ansvar som hon tränats inför i hela sitt liv. Vi får veta saker om familjen som vi kanske bara anat och framför allt om vilka Flavias föräldrar är och vad de egentligen gjorde under kriget som fortfarande bara ligger några få år bakåt i tiden.


Det är intriger, familjehemligheter, spioner, hemliga organisationer och det känns verkligen hur bokserien lyfter rejält i och med den här delen! Jag hoppas att det fortsätter så här! Jag hoppas att Flavia får ta en större roll och inte hela tiden arbeta i underläge med en massa hintar om att hon kanske en dag kan komma att spela en större roll än hon tror, framför allt för England.

Inga kommentarer: