torsdag 5 juni 2014

Hjärtlös av Petrus Dahlin

Hjärtlös (kartonnage)Men åååå, vilket behov den här boken fyller! En riktigt läskig bok för mellanåldern som dessutom utspelar sig i en stor våning i New York? Ja, tack! Och bra är det också! Det kommer att bli kö på den här boken på skolbiblan direkt! Med all rätt!

Handlingen i korthet är alltså att Maia flyttar till The Big Apple med sina föräldrar när de fått ärva en stor våning i ett flott område av Maias farfar. Båda hennes föräldrar är väldigt karriärsinriktade och jobbar jämnt, jämnt. De har också väldigt höga krav på Maia, inte skämma ut, få bra betyg (högsta) och visa upp en snygg fasad. Det är viktigt att tänka på familjens goda rykte.

Väl i NY får Maia det dock ganska tråkigt. Föräldrarna är ju aldrig hemma och de lever på sushi och annan hämtmat. Maia känner ingen annan, den enda grannen hon sett till är en prillig dam i våningen under som smäller igen dörren så fort hon får syn på Maia och hon har än så länge bara två privatlärare som kommer någon gång ibland. Enda räddningen är att Maia kan skypea med sin kompis Becca hemma i Sverige. Till tröst får hon en hamster som tyvärr rymmer direkt. När hon inte lyckas hitta den så bestämmer hon sig för att göra det förbjudna och gå in i det låsta rummet som hennes föräldrar strängeligen sagt att hon aldrig får gå in i. Det visar sig vara det enda varma rummet i huset och helt tomt! Men Maia tycker sig höra en röst, och kanske anar hon en skugga i fönstret..


Jo, men visst finns det någonting kvar i det där rummet, något som vill Maia illa. Och jädrans vad läskigt det blir! HEJA Petrus Dahlin som balanserar perfekt på gränsen mellan ok och för läskigt hela tiden. Dessutom får man hela tiden veta lite lagom mycket för att hålla spänningen igång och göra att man hela tiden undrar hur det ska gå. Dahlin har ju även skrivit den otroligt populära trilogin ”Skogens systrar” och de läsarna kommer även garanterat att sluka den här!

1 kommentar:

Västmanländskan sa...

Hu! Låter läskigt spännande!