tisdag 24 juni 2014

Fågelmannen av Mo Hayder

Fågelmannen (inbunden)För ungefär ett år sedan så läste jag boken Ritual av Mo Hayder, första boken i Hayders nya serie om Jack Caffrey. Karaktären har funnits med henne länge men det är länge sedan hon skrev om honom då hon tyckte att hon behövde en paus. Med Ritual gjorde Caffrey ”come back” i en ny serie, ”Walking man”. Jag hade inte läst något av Hayder tidigare och var aningens skeptisk till den boken. Jag kunde inte för mitt liv förstå varför Jack Caffrey fått sådan uppmärksamhet, han kändes mest.. otrevlig. Vad var det med honom som fått kvinnor över hela världen att sucka djupt? Intrigen tyckte jag var ok, inte fantastisk, men ok. Efter att från flera håll ha fått höra om och om igen att de tidigare böckerna om Caffrey är så otroligt mycket bättre så tänkte jag ändå ge Hayder en chans till. Speciellt nu när Modernista ger ut de äldre böckerna nu och börjar med denna, den första.

Och det var ju ett bra beslut kan man ju säga. För det här är så otroligt mycket bättre. Jag är fortfarande inte något övertygat Caffrey-fan, men han är ju definitivt mer sympatisk här är i äldre version. Intrigen är så blodig och grotesk att ögonen tränger ur sina hålor när jag läser. Förstå att Hayder har suttit och tänkt ut det här... Herregud.

En seriemördare härjar i London och inte vilken mördare som helst. Offren har blivit stympade, uppskurna, omgjorda och inut kropparna har han placerat en liten levande fågel bredvid hjärtat innan han har sytt igen kroppen igen. Den lilla fågeln har alltså blivit levande begravd inuti kvinnokroppen. Vid första anblick verkar kvinnorna även ha blivit våldtagna, men det är något med skadorna som inte stämmer. Det verkar eventuellt som att polisen har en nekrofil på händerna.

Det är så djä*a äckligt och otäckt och ändå KAN man inte sluta läsa. Det allra bästa är att Hayder faktiskt lyckas med konststycket att sätta sig in i förövarens psyke så att man som läsare kan förstå. Inte sympatisera, men ändå förstå hur det kunde hända och hur det hänger ihop.


Det är dock något med berättelser som känns väldigt bekant. Har jag läst den här förut? Har jag läst något liknande? Alldeles säkert så mycket otäcka böcker om seriemördare som man tuggat i sig genom åren. Det gör dock att det hela inte känns helt unikt eller ens nyskapande, men det gör inget så länge det är spännande, och det är det ju.

2 kommentarer:

Lena sa...

Den där verkar spännande!

Monika sa...

Denna står här hemma och väntar på att bli läst. Den låter väldigt bra.