onsdag 25 juni 2014

Djurfiket av Camilla Ceder (första boken i serien Sally, djurens vän)

Djurfiket (inbunden)När det kommer en ganska lättläst bok som ska handla om en tjej som älskar djur mer än något och som startar café för traktens husdjur, Ja, då blir man ju nyfiken. Alla böcker som handlar om djur brukar gå åt som smör på skolbiblioteket och jag ska inte säga att jag själv är helt ovilligt inställt till dem så djurälskare jag är. Ändå älskar jag inte det här. Det är… ok.

Sallys pappa är allergisk så Sally vet att det är lönlöst att tjata, hon kommer aldrig att få något eget husdjur. Istället försöker hon tjata på sina kompisar att få leka med deras husdjur, något som uppskattas varierande mycket kan man säga. Det är uppenbart att hennes kompis Nadja känner sig lite undanskuffad när Sally frågar om hon vill hänga med henne och hennes mamma på stan, och Sally helst bara vill vara med Nadjas hund Sappo.

Nere i centrum föreslår Sallys mamma att de ska gå på café och äta semla, men väl inne på konditoriet så visar de sig att man inte får ta med djur in! De får köpa med sig sina fastelagsbullar istället! Så ohyfsat! Sally och Nadja bestämmer sig för att starta djurfik! Någonstans där alla djur är välkomna och där man serverar sådant som morätter till kaninerna och ansjovis till katterna. Perfekt ju! Men det är ganska mycket jobb med att ha café..

Ja, jag borde gilla det här, men det är något med Sally som jag inte riktigt älskar. De gör t ex rent stackars hamsterns bur och parfymerar den så hamstern får en totalflip och dör. Eller så beror det på att Sallys lillebror går runt med den upp och ner eller för att de badar den i skumbad... Kort sagt, de verkar nog älska djur men behandlar dem ganska illa… De är ju bara små barn, men ändå. De verkar ta ganska lätt på att de har ihjäl den stackars hamstern.


Det är inte dåligt, jag faller bara inte pladask handlöst. Och det behövs ju verkligen mycket mer i den här genren så den kommer nog hitta sina läsare. Dessutom är det väldigt fina retro-bilder i orange som är fina att titta på men jag är osäker på hur barnen kommer att gilla det. 

Inga kommentarer: