tisdag 3 juni 2014

Baka baka liten kaka

Baka, baka liten kaka (inbunden)
Baka baka liten kaka –Läs och lek med de minsta –Idé och urval Caroline Holmqvist


Ända sedan jag själv var liten (och säkert långt dessförinnan också) har jag sett sådana här samlingsböcker. Fler som minns ”Min skattkammare”? Böcker som samlar rim och ramsor och bilder och längre texter med sånger och pyssel. Det är svårt att sticka ut.
Den här boken riktar sig till de allra minsta barnen men även där är det ju ett sotrt spann i utvecklingen. Det är stor skillnad på min pojke till ex på hur har var och vad han klarade när han var 9 månader mot nu när snart är 1½!

Det märks också när vi går igenom boken. Det finns många delar som är för svåra för honom, men också många delar som man som förälder kan plocka inspiration ifrån och använda annars. Ramsor kräver ju inte att man sitter med boken i hand. De kan man ju dra när som helst. Det är väldigt mycket tips snarare än en bok att sitta ner och läsa tillsammans även om det finns sådana delar också.

De flesta låttexter har dock inga noter så det förutsätter att man antingen kan melodin, hittar på en egen eller lyssnar in sig på Spotify (om de finns där). Vi hittar oftast glatt på egna…  Det märks dock tydligt att det är sångbitarna min pocket tycker bäst om just nu. Kanske kommer bildlekarna att fungera bättre när han är lite äldre.

Det är en trevlig bok det här men den sticker inte ut jättemycket i jämförelse med en del annat vi sett och tittat i. Mer än att det är många texter och ramsor som vi inte känner till sedan tidigare. Där är säkert både lite nyare och en hel del äldre, det låter så när man läser dem i alla fall. Och det är ju trevligt.


Bilderna är jättefina allihop, faktiskt, fast det är olika illustratörer till de olika uppslagen. Där finns bilder av Lisen och Emma Adbåge, Kristina Digman, Lotta Geffenblad och många fler.

Inga kommentarer: