tisdag 6 maj 2014

Sveket av Emma Frey-Skött

Sveket (inbunden)För någon vecka sedan damp den här ner i brevlådan. Jag tycker alltid att det är lite spännande att se vad Nypon förlag kommer med eftersom de brukar satsa på lite annorlunda, mycket lättläst och en hel del som passar i skolan. Böcker som satsar lite extra på de som kan behöva lite mer hjälp med lästräningen. Det här är inget undantag. Det är kanske inte en bok som man slänger sig över, men det är definitivt en användbar bok som jag tror kan hitta många läsare. Eftersom den är så extremt kort och enkel så kan man koncentrera sig på budskapet och diskussionerna istället. Kanske har man några elever som kommit i konflikt? Man kan absolut läsa den här historien i en klass, eller med en grupp elever eller bara sitt eget barn, och sedan diskutera saker som ”Vad är en vän” eller ”har du känt dig sviken någon gång?”. Diskussioner som i alla fall återkommer ständigt på skolan där jag jobbar. Bilderna är enkla, lite raspiga foton som illustrerar känslorna som kommer fram i boken, ex en ensam tjej som vänder sig om. Även de kan man utgå från när man pratar.

Det handlar alltså om en tjej som ”sviker” sin vän genom att skaffa en ny bästis när hon är borta från skolan. Tillsammans säger de elaka saker om tjejens gamla kompis, men när hon själv är hemma sjuk i några dagar så ändras allt. När hon kommer tillbaka vill Elin, den nya kompisen, inte alls vara med henne längre. Då är det gamla och nya bästisen som är kompisar och hon får själv känna hur det känns att bli sviken.


Den är klassad som Hcg, dvs mellanåldern, men jag tycker nog att den passar rätt bra även för yngre barn, just eftersom den är så lättläst. 

Inga kommentarer: