torsdag 15 maj 2014

Svartkonst för opiercade av Charlotta Björnulfson

Svartkonst för opiercade (kartonnage)Den här boken kom förra året och passar perfekt för alla Ingelin Angerborn-fans men också de som gillar ex Siri Sponts djurböcker, mer för kompispratet än för djuren. Det är nämligen en bok om vänskap och hur det är att gå på mellanstadiet, fast förklätt som en läskig bok om häxkonster.

Det framgår aldrig riktigt tydligt i vilken klass bokens huvudperson Malinda går men jag skulle gissa på 6:an ungefär. Det är killsnack, mobbing och hur det är att vilja passa in. Malina är en sådan där tjej som inte direkt har någon bästis men träffar en del kompisar från skolan någon gång ibland så där. Hon önskar så desperat att hon ska bli kompis med skolans innegäng och bli ihop med snyggaste killen Puke. För att passa in så måste hon ha den perfekta jackan, en likadan som Sofie, Jessica och Alice. Problemet är bara att den kostar nästan 3000 kronor och det är hennes föräldrar inte beredda att betala. För att själv spara ihop till den så börjar hon går ut med grannens hund och på sina promenader träffar hon Elsa som är ett par år äldre och också har hund. När de går där ute i skogen så snubblar de över en övergiven gammal stuga och inser att några av Malindas klasskompisar använder den till att hålla hemliga möten. Bl a Puke. Efter ett tag blir de inbjudna att vara med i klubben ”Black Whisper” som förutom Puke består av Joel och Tobias, Malindas gamla barndomskompis som är övertygad om att hon har speciella förmågor. Och det är ckså det klubben är till för. Svartkonst. 


I Black Whisper på Malinda inte bara de där vännerna som hon så desperat vill ha, hon får också lära sig hur hon ska hämnas på de taskiga tjejerna i skolan, hon blir besatt av en demon och hon vågar sig in på kyrkogården mitt i natten.

Mindre magi och mer kompissnack, trots att det är det som kompisarna sysslar med, men det här kommer definitivt passa dem på mellanstadiet som gillar lite läskiga böcker men också de som gillar exempelvis Lin Hallbergs Kompisboken eller Eva Sussos böcker. För det är mycket intriger i skolan, inte bara mellan tjejerna.


Uppföljaren har redan kommit nu i vår, Dug eller dö.

Inga kommentarer: