torsdag 22 maj 2014

Stjärnmärkt av Jessica Spotswood

Stjärnmärkt (kartonnage)Jag hatar när böcker slutar med en cliffhanger. I alla fall om nästa bok i serien inte har kommit ut än. Detta är alltså andra delen om systrarna Cahill som lever i ett alternativt USA och jag läste den för jättelänge sedan nu men har helt glömt att publicera min rec! Det utspelar sig under 1800-talets sista självande år med den lilla detaljen att det finns häxor. Riktiga, praktiserande häxor som kan alla möjliga sorters magi. 100 år tidigare styrde häxorna med hård hand och de störtades av något som kallas för brödraskapet. Nu är det istället bröderna som styr och det är topp tunnor värre. Flickor får välja mellan att bli nunnor och att gifta sig vid 17 års ålder. De ska hålla sig inomhus, helst inte utbilda sig eller arbeta och när som helst kan de anklagas för häxeri och skickas till sinnessjukhuset Harwood för ”behandling”. Men det finns en profetia. En dag ska tre systrar födas. Alla häxor men en med förmågan att utöva sinnesmagi. Hon kommer också att vara orakel och kunna sia om framtiden och hon skall leda vägen in i en ny världsordning. Det kan bli en ny fasans tid då häxorna inte är bättre än brödraskapet, eller en tid av fred.

Det är oerhört ovanligt att tre häxor föds i samma familj så Cate och hennes båda systrar är ganska säkra på att de är de utvalda. Både Cate och hennes systrar Maura och Tess kan också sinnesmagi, vilket ingen hade räknat med. Tills vidare förutsätter man att Cate är den profetian talar om men den har också förutspått en annan sak. Innan 1800-talets slut ska en av systrarna döda en av de andra. Och Cate och hennes lillasyster Maura bråkar konstant. Vem är den utvalda? Vem är starkast? Maura vill störta brödraskapet med våld men Cate vill vara med försiktig. Och Tess, vad spelar hon för roll?

Det är faktiskt nästan lika spännande som förra boken, farlig förmåga, och jag slukar det med hull och hår. Hela boken är som en ask chokladpraliner, söt, mättande och riktig guilty pleasure. Det frasar av underkjolar, intrigeras i hemlighet och kryddas med våld, kärlek och massor av magi. Dessutom måste jag ge ett stort plus till att de tar så lätt på homosexualitet i den här boken. Det är lika självklart att flickorna kan bli kära i varandra som att de skulle kunna bli kära i någon i brödraskapet eller någon helt annan. Än så länge känns det som att det ofta blir en grej när någon i en ungdomsroman är homosexuell men här är det liksom bara där.


Jag älskar det och vill bara ha mer. Mums! Har ingen aning om när nästa (sista?) del kommer att komma men får ju hoppas på nästa år i alla fall då.

Inga kommentarer: