måndag 5 maj 2014

Kokboksmåndag: Bonniers vegetariska kokbok

Bonniers vegetariska kokbok (inbunden)
Jag är svag för sådana här lite rustika kokböcker med strävt papper. Det är kanske inte några nyskapande sensationer här, men den är tjock, omfattande och man skulle lätt kunna laga sig igenom den till vardags från pärm till pärm och äta varierat och kul istället för pasta-tomatsås varje dag och DET är bannemig inte fy skam. Ni vet alla de där gångerna ni eller någon i närheten har sagt ”jag skulle behöva lite inspiration till att göra lite annat till middag ibland”. De borde få den här kokboken för här är inga krusiduller. Enkelt, varierat, gott men med vardagsingredienser.


Det är naturligtvis väldigt mycket ost och en hel del ägg med här  så allt passar inte mig. Ost är ett vanligt och enkelt sätt att smaksätta vegetarisk mat, men man kan ju byta ut den mot olika sorters tofu eller sojaost eller vad man nu har som alternativ hemma. Och allt innehåller inte mjölkprodukter. Vad sägs om Pasta med paprikapesto och rostad pumpa? Färska vårrullar med tofu och mynta? Thailändsk nudelsallad? Man får dock leta rejält för att hitta de recept som redan från början är mjölk och äggfria. Jag hade nog önskat en större blandning trots allt och som vanligt en tydlig märkning av vad som är lakto-ovo-vegetariskt och vad som är glutenfritt osv.
Jag kan också tycka att det hade känts modernare med fler rätter med andra protein- och smakkällor än enbart ost och ägg. Fram för fler baljväxter och nötter ex. Jag gillar dock att de blandar vanliga recept (ex potatis och purjosoppa som är så gott) med aningens spexigare (rödbetssoppa med ingefära ex).


På det hela taget är det dock en helt ok vardagskokbok och en mer än ok snygg sådan! Bilderna och layouten är hur fin som helst! Så här fick gärna fler kokböcker se ut!

Inga kommentarer: