tisdag 13 maj 2014

Kärlek och intriger i 1800-talets Lund

Norrsken (inbunden)
Norrsken av Fryda Skybäck


Hörni! Frida Skybäck har alltså kommit med en ny historisk roman! Det skrivs på tok får lite svenska historiska romaner tycker jag. Jag gillade båda Skybäcks tidigare böcker så jag blev väldigt glad när jag fick möjlighet att läsa den här. Norrsken är alltså den första boken i en planerad serie och det märks. Den slutar nämligen med en cliffhanger som jag verkligen, verkligen inte hade väntat mig. I ärlighetens namn så är historien ganska förutsägbar, redan på sidan 25 hade jag räknat ut hur det skulle fortsätta och vad alla hemligheter handlade om, men ändå bläddrar jag sida efter sida och slukar det här med hull och hår. Och slutet är som sagt ganska oväntat, om man inte tänker sig att det ska komma en fortsättning. Dessutom är det ganska många lösa trådar som jag förväntar mig kommer att redas ut i nästa bok.

Boken utspelar sig i Lund med omnejd under mitten av 1800-talet. Cecilia är äldst av tre systrar och bär på en hemlighet. Hennes föräldrar är mycket angelägna om att gifta bort henne så fort som möjligt till nästan vem som helst, och ganska snart så förstår man varför. Cecilia har dock någon helt annan i tankarna. Den unge konstnären Ludvig, som for till Italien för att måla och studera för ett och ett halvt år sedan. Hon har svårt att släppa honom även om hon vet att hon måste eftersom han lämnade henne utan så mycket som ett adjö.

Ja, som sagt det är egentligen inte historien som är den här bokens styrka utan miljöerna och karaktärerna. Det är framför allt de som gör att jag inte kan släppa boken där jag ligger med värsta förkylningen i soffan och läser. Det märks att Skybäck är historielärare. Jag går mellan rummen och scenerna och trivs alldeles utmärkt. Dessutom är det naturligtvis extra roligt att läsa om lokala miljöer som man känner igen. Jag blir alltid extra intresserad om det är något som är förlagt till Skåne. Jag tycker också att den här boken känns mer genomarbetad språkligt, även om de båda tidigare inte alls var dåliga.

Nu vill jag genast läsa fortsättningen och spekulerar i vad den kan tänkas handla om. Är det åter Cecilia vi får följa och kanske vänder historien för henne? Får vi kanske stifta närmare bekantskap med någon av systrarna? Den yngsta av flickorna påminner inte så lite om Lydia i Jane Austens ”Stolthelt och fördom” och det skulle verkligen vara kul att få en hel bok om henne. Just nu är hon en intressant karaktär men det är väldigt svårt att få grepp om henne. Mellansystern har man knappt fått veta något alls om utom några små hintar. Hon verkar väldigt religiös, vilket kanske kan spela en större roll i kommande böcker?


Jag läser inte jättemycket historisk romantik, men det här gillar jag som sagt! Det känns verklighetsnära och scenerna med den lille pojken Benjamin på slutet är verkligen hjärtskärande. Hoppas på uppföljare å det snaraste!

1 kommentar:

cinnamonbooks sa...

Jag har också fått hem den här boken. Håller på att läsa Charlotte Hassel först bara. :)