torsdag 8 maj 2014

Är du dum på riktigt?

Är du dum på riktigt? (inbunden)
Av Boel Werner

Det har blivit lite böcker om vänskap och svek på sistone. Om Sveket riktade sig till yngre barn så är det är en bok för tonåren, som handlar om en tjej som verkligen inte har det så lätt när hon börjar 7:an. Som alltid säger fel saker och inte tänker sig för. Ny skola, nya möjligheter men man kan ju inte ändra personlighet. Esters mamma ringer upp Tesses mamma och ber henne ”dirskret” att fråga Tesse om hon inte kan ta hand om Ester lite i nya skolan. Hur pinsamt är det inte att ens föräldrar raggarkompisar åt en… men Tesse och Ester blir vänner, trots att Tesse är den osanolikt coola och snygga och Ester är den nördiga, utan att ens förstå det själv. Hon lånar böcker om Finlands historia (”vadå, det är väl intressant?) och bryr sig inte ett smack om hur hon ser ut medan Tesse spanar på alla killar hon får syn på och faktiskt kan se skillnad på kläderna i klädaffären som Ester tycker ser likadana ut, allihop.

Deras vänskap känns inte alltid helt trovärdig, för de ÄR verkligen otroligt olika och pratar förbi varandra och är rätt elaka båda två många gånger. Ester klamrar sig fast vid sin kompis samtidigt som hon verkligen inte vill göra som Tesse vill många gånger. Men roliga är dem, när de kastar gliringar åt varandra som den andre knappt förstår för att de är på så olika plan.

Det mest trovärdiga, och sorliga, i den här boken är nog Esters föräldrar däremot. De som inte kan prata med ester utan att vända samtalet till ett bråk mellan dem istället. De som ofta inte ens ser Ester där hon står och gråter eller när hon ber om något och de istället bara pratar med varandra. Pratar förbi varandra. Och irriterar sig på varandra. Tills det brister för Ester, som naturligtvis lägger märke till hur de bråkar och sliter på familjen och Ester ofta gör allt för att inte sätta igång dem. Hon håller hellre tyst och låter bli att berätta saker då hon vet att de ändå knappt kommer att lyssna på henne utan istället använda henne som en ursäkt för att bli arga på varandra.

Det gör att Ester känns förfärligt ensam, speciellt de gånger hon råkar ut för något och hon känner att den enda hon kan ringa är hennes värsta ovän men också enda vän, Tesse. Stackars Ester, jag hoppas att det går bättre för henne när hon blir äldre.

Nå, det är snabbläst och jag det är nog en ganska perfekt ”mellanårsbok” och med det menar jag mellan mellanstadiet och sena tonåren, dvs runt 13, kanske 14.

Inga kommentarer: