tisdag 15 april 2014

Tematisdag om New York

God morgon, denna påsktisdag. Nu ska jag låta frustrationen från morgonens trafikkaos rinna av mig och pilla ihop ett litet inlägg över förmiddagskaffet. Ofta kan jag inte hänga på sådant här då jag inte kan blogga mitt på dagen eftersom jag jobbar, men är det påsklov så kan man ta sitt kaffe vid datorn och rasta sig själv lite. Prima liv.

Fia på Boktimmen brukar köra tema på tisdagar och idag handlar temat om NEW YORK! Förstår ni! Klart man måste hänga på då!

Första gången jag kom till NY blev jag inte alls imponerad. Det skulle bli första och sista anhalten på vår bröllopsresa och jag tyckte mest att det var skränigt och lite som vilken storstad som helst, lite som ett sämre London, för London kan man ju inte hacka på.

Den uppfattningen ändrade jag dock snart på. När vi kom tillbaka till NY sedan, mot slutet av vår resa, då älskade jag det. Museerna, restaurangerna, parkerna osv.

NY i litteraturen är en annan femma. Det står lite separat för sig själv. Både vad gäller barn- och vuxenböcker. Två ungdomsböcker som utspelar sig i NY och som även är jättefina är ”Dash och Lilys utmaningsbok” av Rachel Cohn och David Levithan som är så bra FÖR ATT den spelar så mycket NY-romantiken kring jul. Men flera scener i Strand Book Store bl a. I övrigt är den ok, en söt julkaramell liksom. 

Levithans andra bok ”En bit av mig fattas” handlar om ett helt annat NY och hade varit bra var den än utspelar sig. Nu handlar den dock om 11 september och efterdyningarna av det som hände så det hade kanske inte riktigt gått att placera den var som helts. Vi lär känna tre väldigt olika ungdomar och hur de alla påverkas av terrorattacken. En av få 11 september-skildringar jag läst, faktiskt.

När vi reste runt den där sommaren så hade jag även Nicole Krauss bok "Kärlekens historia" med mig i handbagaget och snacka om läsupplevelse. Jag hade tagit med den för att ha lite ”temalitteratur” med mig. Tycker alltid att det är roligt att läsa lite med anknytning till platserna man besöker. Nu i efterhand så vet jag att den utspelar sig i NY men det är inte det som är det bestående intrycket. Det är snarare den överväldigande kärlek jag kände till boken när jag läste den. Blev lite tagen på sängen hur mycket jag tyckte om den. Vilken berättelse!

Igår fick vi också veta att Donna Tartt får årets skönlitterära Pulitzerpris för Steglitsan och då måste man ju bara nämna den också i det här sammanhanget. För även om det är en tjock bok som utspelar sig på många ställen i världen så börjar och slutar den i NY och det är också där som bokens kärla ligger. Där Metropolitan museet med tavlan med den lilla steglitsan på är. Museet som i boken utsätts för ett attentat liknande 11-september-dådet. Och det är ju en fantastisk bok, det är helt klart. Så roligt att Tartt får ännu mer erkännande för det förtjänar hon.


Vilka är era New York-favoriter? Surfa in till Boktimmen och lämna en kråka om ni skriver något också!

Inga kommentarer: