onsdag 9 april 2014

Slangbellan, Cilla Jackert och Dagens katastrofer

Dagens katastrofer (kartonnage)Cilla Jackert tilldelas i dagarna Slangbellan 2013 för "Dagens katastrofer" och jag inser att jag inte skrivit om den trots att jag läst och verkligen gillat.

Någon känner kanske till Cilla Jackert från andra sammanhang än just barnlitteratur. Hon är nämligen bl a manusförfattaren bakom Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg” som gjorde braksuccé för något år sedan.

Dagens katastrofer är dock helt annorlunda och handlar om en liten 11-årig tjej med en total fixering vid döden. Eller snarare att överleva och att undvika döden.

Ganska snart så förstår man att någonting har hänt Majken som har gjort henne till den försiktiga och rädda person som hon är. Hon bor ensam tillsammans med sin mamma och det är inte svårt att räkna ut att detta någonting har med hennes pappa att göra. Majken skriver upp massor med tips och idéer på olika sätt som hon kan lura döden eller bara minimera riskerna för att råka ut för en olycka, för att få cancer och för att leva så länge som möjligt. Att röka är uteslutet och att förpacka mat i PLAST som det ju är bevisat minskar risken för att kunna få barn är helt otänkbart. Majken är expert på allt som är farligt i vår miljö och kan allt om statistik. För att försöka ge henne lite andra intressen så skaffar Majkens mamma Blunder. En stor och lurvig hund som bott på ett hem för övergivna hundar. Tanken är att de ska ha honom över sommaren och sedan lämna tillbaka honom men Majkens mamma hoppas naturligtvis på att Majken ska fästa sig vid Blunder. Men Majken vill inte alls ha någon smutsig hund som förmodligen haft ihjäl sin förra ägare dessutom.

Men mamma ger sig inte. Majken måste gå ut och gå med Blunder för annars kissar han ju inomhus. Och långsamt börjar Majken tycka rätt bra om sin hund. Han får henne att våga gå över gatan, prata med andra hundägare, tanten Maja på kyrkogården och med Calle i Majkens klass. Calle som egentligen är ganska störig men som kanske inte heller har det så lätt då hans föräldrar verkar bråka precis hela tiden. Långsamt inser Majken att man kanske inte kan vara beredd på alla faror precis alltid.

Visst låter det ganska sorgligt och eländigt men mitt i allt detta truliga och småsura uppror mot den allmänt lyckliga kärnfamiljen så visar Majken på en otroligt insiktsfull humor. Svart och roligt och ganska charmigt trots allt. Och Blunder är värsta kärleksbomben. Man riktigt ser honom framför sig med sin stora tunga och lurviga päls.


Det är också befriande att läsa en barnbok som inte är nischad utan bara handlar om en liten vanlig tjej. Inga superkrafter, inga stora hollywooddrömmar, inga stora hopptävlingar att vinna och ingen värld att rädda annat än sin egen. Majken känns också lite barnsligare än många andra litterära tjejer i hennes ålder och även det är faktiskt lite skönt. Att hon inte måste vara tonåring redan bara för att hon är 11 (snart 12, viktigt!). Med det sagt så tror jag att den trots allt passar elever som är något yngre bäst. Så är det ju ofta med barnböcker. Man kan läsa om de som är äldre än en själv men aldrig någonsin om någon som är yngre. Tror även att det kan vara en suverän högläsningsbok eftersom där finns en del humor i texten men ändå tar upp ett allvarligt ämne. På det hela taget, tummen upp!

Inga kommentarer: